96 barn drept i Aleppo siste fem dager

USA krever stans i bombingen av Aleppo.

UTBOMBET: Store deler av Aleppo ligger i ruiner. Foto: NTB SCANPIX

  • NTB
Publisert Publisert

UTENRIKSMINISTER: John Kerry. Foto: NTB SCANPIX

icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

96 barn drept

Ifølge FNs barnefond UNICEF er minst 96 barn drept og 223 såret i Øst-Aleppo siden fredag, og bare 30 leger er igjen i området – uten nødvendig utstyr.

– Barna i Aleppo er fanget i et levende mareritt. Det er ingen flere ord som kan beskrive deres lidelse og deres erfaringer, sier Justin Forsyth i UNICEF.

USA med ultimatum

– Russland må stanse angrepene mot Aleppo, krever USA. Ellers kuttes alt samarbeid om Syria, sier utenriksminister John Kerry.

Kerry la fram ultimatumet for sin russiske motpart Sergej Lavrov i en telefonsamtale onsdag, opplyser Utenriksdepartementet i Washington.

Kerry uttrykte stor bekymring for de syriske og russiske styrkenes angrep på sykehus, vannforsyning og annen sivil infrastruktur i Aleppo, ifølge Kerrys talsmann John Kirby.

Sykehus bombet

Onsdag ble det kjent at Aleppos to største sykehus var blitt bombet, noe FNs generalsekretær Ban Ki-moon slår fast er en krigsforbrytelse.

USA holder Russland ansvarlig for bruken av brannbomber og såkalte bunkerknusere mot byen, sier Kirby.

– USA er forberedt på å stanse det amerikansk-russiske samarbeidet om Syria, inkludert et foreslått samarbeid mot terrorgrupper, hvis ikke Russland umiddelbart tar skritt for å stanse angrepene mot Aleppo og gjenoppretter våpenhvilen, sa Kerry i samtalen med den russiske utenriksministeren.

Verre enn et slakterhus

Etter sykehusangrepene onsdag morgen er det nå bare seks fungerende sykehus og klinikker igjen i de opprørskontrollerte områdene av Aleppo.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon reagerer skarpt:

– La oss være helt klare: De som bruker stadig mer destruktive våpen, vet nøyaktig hva de gjør. Forestill dere et slakterhus. Dette er verre. Selv et slakterhus er mer humant, sier han, ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

Også FN-rådgiver Jan Egeland reagerer sterkt:

– Vi må få til en beskyttelse av sykehusene. Det er helt fryktelig at det foregår målrettede angrep mot beskyttede mål. Det er en krigsforbrytelse, sier han til NTB.

Kappløp mot bunnen

Leger Uten Grenser-leder Joanna Liu ber partene iverksette et totalforbud mot angrep på medisinske fasiliteter.

– Legene venter bare på sin egen død. Det er ikke mulig å evakuere og kropper blir ikke gravlagt. Dette tyder på at krigen holder på å bli et kappløp mot bunnen, sier Liu.

Hun beskriver angrepene over byen de siste dagene som nådeløse.

Del av strategien

Amnesty International anklaget tidligere i år syriske og russiske styrker for å ha gjort angrep på sykehus til en del av sin militære strategi.

En sykepleier ved ett av sykehusene som ble angrepet onsdag, Aref al-Aref, forteller til nyhetsbyrået AP at luftangrepene også rammet et senter for utdeling av brød like ved sentrum.

Der ble seks mennesker drept. Da de sårede ble brakt til sykehuset, ble det avfyrt fem granater. En traff inngangen til sykehuset og drepte en person som hjalp en såret pasient.

Publisert
  1. Russland
  2. USA
  3. Syria
  4. John Kerry
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Midt i bomberegnet spilte barna i Aleppo inn TV-serie. Så ble gutten som spilte hovedrollen drept av en granat.

  2. Helt stille sitter Omran (5) i ambulansen. Han er nettopp reddet ut av ruinene etter nok en bombing.

  3. Aleppo dør alene

  4. Syria erklærer slutt på våpenhvilen

BT anbefaler

Christine ble utsatt for to hendelser på Haukeland. Den andre kostet henne livet.

– Pasienter som henne blir ikke tatt på alvor, sier Else Falch etter dødsfallet til den utviklingshemmede datteren.

LES SAKEN