USAs utenriksminister John Kerry og ti av hans europeiske og arabiske kollegaer møtte tirsdag representanter for Den syriske nasjonalkoalisjonen i London.

Møtet var ikke oppløftende, med tanke på den planlagte fredskonferansen i Genève neste måned.

Splittet

Nasjonalkoalisjonen, som kun representerer et fåtall av de utallige opprørsgruppene i Syria, er dypt splittet i synet på konferansen.

Syrias nasjonalråd (SNC), en av de største gruppene i koalisjonen, nekter å delta i noen form for forhandlinger så lenge president Bashar al-Assad sitter ved makten.

Nasjonalkoalisjonens president Ahmad Jarba slo tirsdag fast at det bare er aktuelt å delta dersom Assads avgang står øverst på dagsordenen. Det vil utelukke regimets deltakelse på konferansen.

— Det kommer ikke til å bli noen forhandlinger uten at Geneve II-møtet handler om Assads avgang og en overgangsperiode, sier Jarba.

— Vi kommer ikke til å sette oss ned for å forhandle dersom Assad kan komme til å være tilstede. Våre folk kommer ikke til å akseptere det. De vi se på oss som forrædere, sier Jarba videre.

Innstendig oppfordring

Storbritannias utenriksminister William Hague kom tirsdag med en innstendig oppfordring til opposisjonen i Syria om å slutte opp om Genève-konferansen.

— Dersom ikke hele opposisjonen tar del i fredsprosessen i Syria, har ikke det syriske folk andre å velge mellom enn Assad-regimet på den ene siden og ekstremister på den andre, sa Hague til BBC.

— Jo lenger denne konflikten pågår, jo mer sekterisk blir den, advarte den britiske utenriksministeren.

- Assad må gå

Hague sa imidlertid etter møtet at partene var kommet til enighet på flere punkter, først og fremst gjaldt det at Assad ikke skal ha noen framtidig rolle i Syria. Fredsprosessen må lede fram mot en overgangsregjering partene er enige om, understreket han.

— Per definisjon må dermed også den opposisjonelle syriske Nasjonalkoalisjonen støtte en slik løsning, så Assad har ingen rolle å spille i en fremtidig syrisk regjering, mener Hague.

Den syriske presidenten har selv antydet at fredssamtaler med krav om hans avgang som en forutsetning, ikke er aktuelt.

- Sitter tryggere

Assad selv ser ut til å tolke dagens situasjon som gunstigere for hans regime enn inntil helt nylig, sier analytikere ifølge nyhetsbyrået AFP.

Han mener han fortsatt har solid støtte fra Russland, mens vestlige land føler økende frykt for at radikale islamister skal overta Syria.

— Det er ingen tvil om at han føler seg tryggere enn før. Verdenssamfunnets krav om regimeskifte er skjøvet til side, og Assad betraktes i stigende grad som en mulig partner, sier forskningssjef Shadi Hamid ved forskningssenteret Brookings i Doha.

Mandag sa Assad i et TV-intervju at han ikke så noen grunn til at han ikke skulle stille til gjenvalg til neste år.

Brøt ut

Vestlige land satte i utgangspunktet sin lit til Syrias nasjonalråd (SNC), og var raskt ute med å anerkjenne gruppen som «legitime representanter for syrere som ønsker en fredelig og demokratisk overgang».

Senere skiftet man hest og satset på Nasjonalkoalisjonen som «rettmessige representanter for Syrias befolkning», men heller ikke dette paraplyorganet har maktet å samle de mange opposisjons- og opprørsgruppene i landet.

I forrige måned brøt elleve av de største og mest aktive opprørsgruppene ut av Nasjonalkoalisjonen og vendte samtidig ryggen til dens militære ving Syrias frie hær.

Blant de elleve var det både moderate islamister som Liwa al-Tawheed og mer ytterliggående islamistgrupper som Nusra-fronten, som har bånd til terrornettverket al-Qaida.

For Nasjonalkoalisjonen innebærer bruddet svekket innflytelse over krigens gang.