Det var et Boeing 777-fly på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur som styrtet. Alle som var om bord — 280 passasjerer og en besetning på 15 - omkom.

En tjenestemann i Ukrainas innenriksdepartement, Anton Gerasjtsjenko, hevder flyet ble skutt ned av en bakke-til-luft-rakett av typen Buk, et gammelt sovjetisk rakettsystem. Han hevder videre at terrorister sto bak.

Også Ukrainas president Petro Porosjenko kaller hendelsen en «terrorhandling».

— Vi kan bekrefte at Ukrainas væpnede styrker ikke åpnet ild mot noe mål i lufta, sier han.

Den østukrainske separatistlederen Aleksandr Borodaj hevder på sin side at det var det ukrainske luftforsvaret som skjøt ned flyet.

- Vil ta konflikten til nytt nivå

Ukraina-ekspert Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) sier det foreløpig blir spekulasjoner hvem som står bak.

— Men jeg har vanskelig for å tro at Ukraina skulle gjøre dette, siden de har luftherredømme og ingen grunn til å bruke luftvernraketter. Hvis dette er et resultat av at Russland ved en feiltakelse har skutt ned passasjerflyet, eller et resultat av at de har gitt raketter til opprørerne, vil det bli svært interessant å se hvordan Moskva håndterer dette, sier Bukkvoll til NTB.

Han mener hendelsen uansett vil ta konflikten til et nytt nivå internasjonalt.

— Det skaper konsekvenser for verden utenfor på en måte vi ikke har sett hittil. Dette kan legge mer press, også på internasjonale aktører, for å få en slutt på konflikten, sier Bukkvoll.

Styrtet i kampområde

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk betegner styrten som en «katastrofe». Ifølge nyhetsbyrået Reuters har han beordret full gransking av katastrofen.

Russlands president Vladimir Putin snakket torsdag kveld på telefon med USAs president Barack Obama om saken, melder russiske nyhetsbyråer.

Flyet styrtet ved landsbyen Grabovo, som ligger i nærheten av Donetsk, om lag 40 kilometer fra grensa til Russland. Dette er ett av områdene øst i Ukraina hvor det den siste tida har vært harde kamper mellom ukrainske styrker og separatistiske.

De som først kom til krasjstedet, ble møtt av et grufullt syn. Likdeler og flyrester lå strødd over et flere kilometer stort område.

Malaysia Airlines melder at selskapet mistet kontakten med rute MH017 fra Amsterdam over ukrainsk luftrom. Ifølge Interfax forsvant flyet fra radaren i 10.000 meters høyde, det vil si i normal marsjhøyde for denne typen fly.

Det norske Utenriksdepartementet opplyser at det ikke foreløpig er kommet informasjon om nordmenn blant passasjerene.

Strid om ukrainsk fly

Ukrainske myndigheter hevdet torsdag at et russisk militærfly dagen i forveien hadde skutt ned et ukrainsk fly over ukrainsk territorium.

En kilde i det russiske forsvarsdepartementet avviser imidlertid at Russland skjøt ned det ukrainske flyet.

— Dette er absurd, akkurat som alle andre påstander mot det russiske forsvarsdepartementet fra Kievs side, sier kilden.

Ukrainske fly som er angrepet tidligere i konflikten, er ifølge ukrainske myndigheter skutt ned av prorussiske separatister.

MER OPPMERKSOMHET: Ukraina-ekspert Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskninginstitutt (FFI), mener flystyrten vil dramatisk øke verdens engasjement i konflikten.
REISERUTEN: GPS-data viser flyets rute mot Ukraina.
Flightaware