Gutten ble født ved keisersnitt i begynnelsen av september, opplyser Göteborgs universitet.

Den 35 år gamle kvinnen har deltatt i et forskningsprosjekt, og hun ble gravid ved hjelp av prøverørsbefruktning. Hun er ikke i slekt med den 61 år gamle kvinnen som donerte livmoren, men donoren var en nær venn av familien.

Født uten livmor

— Fødselen er et vitenskapelig bevis for at livmorstransplantasjon som kombineres med prøverørsbefruktning, fungerer som behandling for livmorsinfertilitet, sier professor Mats Brännström.

Han legger til at det også er bevist at denne typen behandling kan fungere med en levende donor som har passert overgangsalderen.

Kvinnen som har født det historiske barnet, ble selv født uten livmor. Syndromet, som har navnet Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser, rammer omtrent en av 4.500 nyfødte jenter, ifølge tidligere forskning. Den nybakte moren ble imidlertid født med intakte eggstokker, ifølge forskningstidsskriftet The Lancet.

Veide 1,8 kilo

Under svangerskapet ble moren rammet av svangerskapsforgiftning. Hun var bare 31 uker på vei da keisersnittet ble utført, og gutten veide rundt 1,8 kilo da han kom til verden, ifølge tidsskriftet. Gutten var imidlertid både frisk da han ble født og har en normal utvikling.

— Vår suksess er basert på mer enn ti år med intensiv dyreforskning og kirurgisk trening av vårt team, og åpner for muligheten for å behandle mange unge kvinner verden over som lider av livsmorsinfertilitet, sier Brännström ifølge The Lancet.