Den andre debatten mellom president Barack Obama og Mtt Romney ble en hissig affære, der de to kandidatene til tider snakket over hverandre, kom med skarpe personlige angrep og ved et tilfelle nesten gikk opp i ansiktet på hverandre i en krangel om investeringer i Kina. Barack Obama hadde tidligere på kvelden anklaget sin utfordrer for å investere i kinesiske selskaper.

Kvinnestemmer

For Barack Obama handlet det spesielt om å vinne tilbake kvinnelige velgere i går kveld. Mange av dem har sklidd mot Romney i løpet av de to ukene siden den første debatten: utfordreren hadde før gårsdagens brudulje nesten tatt igjen hele forspranget Obama hadde blant kvinner i vippestater som Ohio.

Dette er nå den største trusselen mot en valgseier for Obama. Hans store ledelse blant kvinner og minoriteter har vært grunnmuren i Obamas velgermasse.

Presidenten brukte derfor enhver anledning til å snakke om emner som appellerer til kvinnlige velgere. Han nevnte for eksempel grønn eneregi og miljøvern ofte — tema som han brukte mye tid på i valgkampen i 2008, men som har kommet sterkt i bakgrunnen siden den gang. Han snakket også om kvinner og helse, om prevensjon og om utdanning - alle kjerneområder for kvinnelige velgere.

Skarpere

Det var en langt mer tent og aggressiv Barack Obama som kom på scenen på Hofstra University i New York i går kveld, enn den slappe og sterkt kritiserte fremtoningen han viste under den første debatten i Colorado.

Presidenten nølte ikke med å angripe Romney på personlige punkter, for eksempel når det gjaldt republikanerens investeringer og hans personlige rikdom. I sitt avsluttende svar fikk han også minnet folk på Romneys 47%-kommentar.

Obama passet fessuten på å stadig vekk ramse opp de tingene han har oppnådd som president.

Kvass Romney

Men utfordrer Mitt Romney har vist seg å være en slu og dyktig debattant, og holdt godt følge med presidenten, selv om de fleste ga Obama en knapp seier.

Romney er flink å hamret løs på sine «talking points», spesielt fokus på småbedrifter og fempunktsplanen sin for å skape 12 millioner nye jobber: utdanning, lavere skatter, strengere reaksjoner mot Kina, energiuavhengighet og nye handelsavtaler. Obama føyset av planen som vås.

— Han har en ettpunktsplan - å gjøre de rike rikere, sa Obama.

Romney var til tider kvass, både mot Obama og moderator Crowley. Han angrep Obama hardt på oljeboring og bensinprisen, men presidenten tok igjen med samme mynt:

— Det er godt mulig at Romney kan få bensinprisen ned, sa Obama.

— Men det er i så fall fordi økonomien faller ned igjen i samme grøften som vi var da jeg tok over.

syed4cf0.jpg