Obama fortalte de øvrige G20-lederne om sitt syn på saken under en lengre middag torsdag kveld, forteller Ben Rhodes, en av Obamas rådgivere.

Obama sa ifølge Rhodes at det etter USAs bedømmelse er «svært høy grad av sikkerhet» for at et kjemisk angrep ble utført utenfor Syrias hovedstad Damaskus i august, og at syriske regjeringsstyrker sto bak.

USAs president understreket samtidig at det er viktig å forsvare den internasjonale normen om at slike våpen ikke skal tas i bruk.

Putins holdning uendret

Russlands president Vladimir Putin har imidlertid ikke vist tegn til bevegelse i saken, ifølge Rhodes.

Ifølge ham har russerne vist at de vil støtte Syrias president Bashar al-Assad og hans regime «uansett hva regimet gjør». Ifølge ham har USA ingen forhåpninger om å få Russland med på laget.

— Det vi har sett gjentatte ganger, er at russerne nekter å skride til handling for å holde Syrias president Bashar al-Assad ansvarlig, og at de igjen forsøker å sette i gang forskjellige prosesser for å unngå å ta tak i kjernespørsmålene, sier Rhodes.

— Vi kan sette i gang en endeløs prosess i FNs sikkerhetsråd som ikke fører noen vei, tilføyer han.

- En meningsutveksling

Under torsdagens middag fikk topplederne ti minutter hver til å presentere sitt syn på Syria-krigen rundt bordet i det overdådige palasset Peterhof. Flere kilder bekrefter at det ikke var noen bevegelse.

«Uenighetene om Syria ble bekreftet», skrev Italias statsminister Enrico Letta på Twitter etter at måltidet var over.

— Målet var en meningsutveksling mellom verdens øverste ledere, ikke å bli enige, sier en fransk kilde.

Etter måltidet fikk Russlands president og møtets vert Vladimir Putin med seg Obama og de andre G20-lederne ut for å høre utdrag fra operaen «La Traviata».

Sterke utfall

Utenfor konferanserommene i St. Petersburg kommer sterke utfall fra både Russland og USA om hverandres politikk.

— Et amerikansk angrep på Syria vil sette en ny spiker i folkerettens kiste, sier en talsmann for Russlands president Vladimir Putin ifølge BBC.

I FN sier USAs FN-ambassadør Samantha Power at Russland holder Sikkerhetsrådet som gissel ved å blokkere en resolusjon. Sikkerhetsrådet er ikke lenger en «levedyktig vei» for å holde Syria ansvarlig for krigsforbrytelser, tilføyer hun.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som også var til stede i St. Petersburg, minnet G20-lederne om konsekvensene hvis krisen i Syria ikke blir løst.

— Hver dag vi mister, er en dag hvor mengder av uskyldige sivile dør, sa Ban.

Over 100.000 mennesker er blitt drept i borgerkrigen i Syria, mens 2 millioner skal ha flyktet fra landet.

Kjemiske våpen

Også mange andre land enn Russland er skeptiske til at USA nå vurderer å angripe Syria uten godkjenning av FNs sikkerhetsråd. Torsdag advarte Kina, Brasil, India, EU og pave Frans alle mot konsekvensene av en militæraksjon.

Mens arabiske og vestlige land støtter opprørere i Syria, har regimet fått våpenleveranser fra Russland og støtte fra Iran.

— Å gi våpen til noen av sidene er ikke svaret. Det finnes ingen militær løsning, sa Ban Ki-moon under middagen for G20-lederne.