Solhjells fetter drept i Afghanistan

Andreas Eldjarn (21) fra Tromsø satt i kjøretøyet da veibomben eksploderte.

  • Stine Barstad
  • Lars Akerhaug
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell mistet sin fetter, Andreas Eldjarn (21) fra Tromsø, under søndagens dødelige Taliban-angrep mot norske soldater.

Det får Aftenposten.no bekreftet fra kilder i SV.

Solhjell er også medlem av Stortingets forsvars— og utenrikskomite, som løpende diskuterer oppdraget i Afghanistan.

Fetteren hans, Andreas Eldjarn, ble født i Tromsø i 1988. Han var en del av et såkalt MOT-lag (Military Observation Team), som har ansvaret for blant annet å rydde veibomber i provinsen Faryab.

Disse soldatene er blant de best trente og mest erfarne Norge har i Afghanistan.

Eldjarn var kystjeger, blant Norges best trente og mest erfarne soldater.

Les også

Fire norske soldater drept

Veibombeangrep

Også fenrik Simen Tokle (24 år fra Ballangen), orlogskaptein Trond Andre Bolle (41 år fra Lena) og løytnant Christian Lian (31 år fra Kristiansand) mistet livet da sprengladningen gikk av.

De fire satt i samme kjøretøy og alle ble erklært døde da de kom frem til basen i Maimana.

Det var det samme laget som 2. mai havnet i skuddveksling på kloss hold med opprørere i Ghowrmach. Da ble to norske soldater hardt skadet.

Ønsket debatt

Solhjell er sterkt kritisk til Norges engasjement i Afghanistan og arrangerte senest 15. juni i år seminar med tittelen Exit Afghanistan. Og dagen etter at statsminister Jens Stoltenberg besøkte de norske styrkene i Afghanistan på selveste nasjonaldagen, gikk han ut i VG og varslet ny debatt om å bringe soldatene hjem.

I Soria Moria-erklæringen står det både at regjeringen vil «opprettholde vårt sterke sivile engasjement i Afghanistan», og at det «kan det bli aktuelt med en gradvis nedtrapping av vårt militære engasjement».

— Den strategien som hittil er valgt, har ikke gått så godt som mange trodde: Over tid har det vært altfor liten sivil innsats - det utgjør bare ti prosent av den militære innsatsen - og ikke minst har den militære strategien vært feil, sa Solhjell da til VG.

Taust fra SV

Bård Vegard Solhjell ønsker ikke å kommentere saken overfor Aftenposten.no.

SV har lagt ut en pressemelding på sine hjemmesider der partiet skriver at beskjeden om de fire drepte i Afghanistan ble «mottatt med stor sorg og tungt alvor».

— Våre tanker går til de pårørende, venner og medsoldater. Det er vanskelig å forestille seg hva de går i gjennom nå, sier Karin Andersen, som er fungerende parlamentarisk leder mens Solhjell er på ferie.

Ingen i SV vil kommentere saken ut over dette.

Publisert: