Sperisen ble dømt fredag i en rettssal i Genève. Dommer Isabelle Cuendet sa Sperisen har vært medvirkende til sju drap og direkte ansvarlig for ytterligere et drap. En av Sperisens forsvarere kalte dommen «sjokkerende» og varsler at Sperisen kommer til å anke.

Guatemalas president Otto Perez opplyser i en uttalelse at hans regjering respekterer dommen i Sveits. Perez kaller tiltalepunktene «grusomme», og understreker at forholdene Sperisen nå er dømt for, fant sted før Perez overtok makten i landet.

43 år gamle Sperisen er både sveitsisk og guatemalansk statsborger. Han hevder å være uskyldig, men retten trodde ikke på hans forklaring.

Sperisen var tiltalt for utenomrettslige henrettelser og for å ha skjult drapene på sju innsatte i Pavon-fengselet i Guatemala i september 2006. Retten slår fast at Sperisen personlig skjøt og drepte en av fangene. Motivene hans var «egoistiske og svært usmakelige», skriver Cuendet i dommen. Hun registrerer at hans oppførsel «viste fullstendig mangel på skrupler». Han har heller ikke vist empati med ofrene, og dette støtter opp under behovet for å dømme ham til livstid, forklarer Cuendet.

Sperisen går under kallenavnet «vikingen» på grunn av sin kraftige kroppsbygning og rødlige skjegg. Han ble utnevnt til politisjef i Guatemala i 2004 og forlot landet i 2007 etter at han måtte gå av i mars samme år.