Feltmarskalk Mohamed Hussein Tantawi var blant dem som ble avsatt av Mursi søndag kveld.

— Presidenten tok avgjørelsen for å få nytt blod inn i militærledelsen og utvikle en ny og moderne stat, het det i en uttalelse fra Mursis talsmann Yassir Ali.

Tantawi har ledet De væpnede styrkenes øverste råd (SCAF) siden president Hosni Mubarak gikk av i februar i fjor og har i realiteten vært Egypts mektigste mann. 76-åringen, som også har sittet som forsvarsminister de siste 20 årene, blir erstattet av general Abdellatif Sisi. Sisi overtar begge postene til Tantawi.

Også den 64 år gamle stabssjefen Sami Enan ble sendt inn i pensjonistenes rekker og erstattet av general Sidqi Sobhi.

— Avgjørelsen ble tatt i samråd med begge generalene, sier general Mohamed al-Assar, som selv er blitt ny viseforsvarsminister.

— Avgjørelsene er ikke ment å skade enkeltpersoner, skjemme ut institusjoner eller begrense friheter. Målet er det beste for nasjonen og folket, sa Mursi selv søndag kveld.

Opphevet SCAF-grunnlov

Mursi opphevet samtidig den midlertidige grunnloven som SCAF satte i verk noen få dager før presidenten ble valgt i midten av juni.

Før presidentvalget ga SCAF seg selv flere fullmakter, blant annet lovgivende makt, etter at underhuset i den nyvalgte nasjonalforsamlingen ble oppløst av grunnlovsdomstolen.

Mange eksperter, politikere og aktivister beskrev handlingen som et mykt kupp som hadde til hensikt å vingeklippe presidentens makt.

Det muslimske brorskap satt med rundt 40 prosent av setene i underhuset og hadde flertall sammen med de ultrakonservative salafistene. Mursi var et ledende medlem av både Brorskapet og FJP inntil han symbolsk meldte seg ut da han ble valgt til president.

Ifølge avisen al-Shorouq skal den gamle grunnlovsforsamlingen, som også ble oppløst av militæret, igjen prøve å bli enig om et utkast til ny forfatning. Klarer de ikke dette, vil presidenten i løpet av 15 dager utpeke en ny forsamling.

Forsamlingen skal gjenspeile de ulike delene av det egyptiske samfunnet og vil få tre måneder på seg til å komme fram til et grunnlovsutkast.

Spente relasjoner

Forholdet mellom SCAF og islamistene har vært spent i flere måneder. Brorskapet har forsøkt å få omgjort oppløsningen av underhuset i rettsvesenet, men ankene har ikke ført fram.

En rekke eksperter har lenge påpekt at en form for oppgjør mellom Brorskapet og SCAF er overveiende sannsynlig.

— Sammenstøtet mellom den nye presidenten og SCAF var ventet, men få trodde det ville skje så raskt, sier analytikeren Gamal Soltan.

President Mursi utnevnte også en ny visepresident søndag. Mahmoud Mekki er bare den andre visepresidenten som blir utnevnt i Egypt de siste 30 årene. Tidligere president Mubarak regjerte uten visepresident inntil Omar Suleiman fikk posten noen få dager før Mubarak gikk av.

President Mursi har vært i hardt vær den siste tiden. Blant annet fikk han flengende kritikk fra flere hold etter at han uteble fra begravelsen til de 16 soldatene som ble drept i et angrep på grensen til Gazastripen for en uke siden.

Islamistiske opprørere skal ha stått bak angrepet, og Mursi deltok ikke i begravelsen av sikkerhetshensyn.

I tillegg er Brorskapet blitt beskyldt for angrep på pressefriheten etter at direktører og redaktører i flere statlige aviser ble byttet ut.

Motstandere av Det muslimske brorskap har arrangert en demonstrasjon mot Mursi som skal finne sted i Kairo 24. august. (©NTB)