Tror israelsk alenegang gir Hamas seier

Israel deltar ikke i samtaler om våpenhvile i Egypt og kan la konflikten på Gazastripen ebbe ut uten en formell avtale. Det er i praksis å gi Hamas seieren, mener ekspert.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Israel erklærte mandag en ensidig, humanitær våpenhvile etter fire ukers krigføring på Gazastripen. Likevel ble en åtte år gammel jente drept og 30 mennesker såret i et angrep mot en flyktningleir i Gaza by.

Siden Israel ikke deltar i forsøkene på å bli enige om en formell våpenhvile, kan konflikten ende med at Israel avslutter operasjonen uten å inngå noen avtale med Hamas.

— Det har hele tiden vært Israels linje å ikke snakke med Hamas. Unilateralisme har vært en del av Israels politikk en stund, sier Midtøsten-forsker Jørgen Jensehaugen fra NTNU.

Han viser til Israels ensidige tilbaketrekninger fra Libanon i 2000 og Gazastripen i 2005.

— Et problem med en slik unilateral politikk er at man egentlig har gitt Hamas seieren. Det skyldes at Hamas da kan si: «vi gjorde motstand til siste slutt, Israel måtte til slutt trekke seg ut», i stedet for at de må si «det var forhandlinger, vi må forhandle med Israel, det er det som lønner seg», sier Jensehaugen til NTB.

Sterkt uenige

Representanter fra USA, FN, Egypt, palestinernes president Mahmoud Abbas og islamistbevegelsen Hamas, som har makten på Gazastripen, deltar i samtalene om våpenhvile i Egypt. Men forhandlingene er blitt vanskeliggjort av stor avstand mellom Israel og Hamas, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Israel krever at alle tunnelene og rakettene på Gazastripen ødelegges, noe Hamas blankt avviser. Den palestinske gruppen krever for sin del en lettelse av den lammende, israelske og egyptiske blokaden av Gazastripen. Både Egypt og Israel ser på Hamas som en trussel mot sin sikkerhet.

Søndag krevde også palestinske delegater at Israel trekker seg ut av Gazastripen, legger til rette for gjenoppbygging av området og løslater palestinske fanger.

Veien videre

Israel har vist liten interesse for å gjenoppta forhandlinger etter å ha gitt Hamas skylden for at våpenhvilen fra sist fredag kollapset.

Jensehaugen tror problemene med å få til en våpenhvile blant annet skyldes en veldig høyreorientert israelsk regjering som ikke vil snakke med Hamas. Også endringer i Egypt, som tidligere har fungert som megler, gjør situasjonen mer komplisert.

Utenriksminister Børge Brende (H) pekte overfor NTB søndag på at en ensidig, israelsk stans i Gaza-operasjonen vil være det beste alternativet hvis ikke samtalene om en våpenhvile fører fram. Men det vil være bedre med en våpenhvile som kan bidra til å stake ut veien videre når kampene er over, mener han.

Tusenvis av mål

Israel sier landet har beskutt over 4.600 mål på Gazastripen under operasjonen. Målet er å ødelegge Hamas' rakettlagre og utskytningsramper, samt gruppens system av tunneler fra Gazastripen inn i Israel. Israelske soldater har påført Hamas' infrastruktur et «betydelig slag», ifølge statsminister Benjamin Netanyahu. Over 190 palestinere som var medlemmer av væpnede grupper, er drept i konflikten, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Men Jensehaugen tror ikke Israel klarer å ødelegge Hamas' militære kapasitet.

— Det kan tilsynelatende se ut til å fungere hver gang, men så ser man at Hamas og andre militante grupper bare blir mer avanserte i neste runde, sier han.

Israel innledet sin offensiv 8. juli etter at USA-drevne fredssamtaler kollapset i april. Ifølge helsemyndighetene på Gazastripen er over 1.800 palestinere drept i konflikten, mens 67 liv er gått tapt på israelsk side.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Fotballspilleren fra Bergen har alvorlig sykdom. Her har han akkurat fullført gåturen fra Bergen til Oslo.

  2. – Bergingsbilane går i eit bankande køyr her i Hardanger no

  3. – Dette kunne lett blitt dramatisk

  4. Lars Sponheim har meldt seg ut av Venstre

  5. – Det er ikke bra i det hele tatt. Den tunnelen er ganske stygg.

  6. Hit kan du reise i sommer