I et intervju med den franske avisen Le Monde sier Annan at det er lagt ned betydelig innsats i å prøve å løse krisen i Syria fredelig og politisk. Utsendingen fra FN og Den arabiske liga sier imidlertid at planen ikke har vært vellykket, og at den kanskje ikke vil lykkes i det hele tatt.

Annans fredsplan innebærer en umiddelbar slutt på voldsbruken og etablering av en våpenhvile overvåket av FN. Våpenhvilen skulle gjelde fra 12. april, men både opprørerne og regjeringsstyrkene har brutt denne.

Ifølge aktivistgruppa Syrian Observatory for Human Rights er minst 16.500 mennesker drept siden opprøret i landet startet.

Nye angrep

Lørdag fortsatte voldelighetene og minst 60 mennesker, blant dem flere sivile, ble drept, melder aktivister. Av de 60 drepte er 31 sivile, 19 soldater og ti opprørere og desertører, opplyser Syrian Observatory for Human Rights.

I den østlige byen Deir Ezzor var sju familiemedlemmer blant 13 personer som ble drept av regimestyrker. Også i provinsen Aleppo var det kraftige angrep.

— Regimestyrker prøver å gjenvinne kontroll over denne regionen, hvor de de siste månedene har opplevd store tap, sier eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

I byen Qabtan al-Jabal ble en sivil drept og flere titall såret, ifølge aktivistene.

— Et stort antall familier er blitt sendt på flukt fra området av frykt for bombing og i mangel på vann, elektrisitet og helsetjenester, sier gruppen.

Også i byene Andan, Homs, Hama, Damaskus og Tadamun og i provinsene Daraa og Idlib ble flere drept i kamper lørdag.

Libanon

Samtidig får også nabolandet Libanon merke konflikten i Syria stadig tettere på kroppen. Natt til lørdag åpnet syriske styrker ild over grensa til Libanon, og en 16 år gammel jente ble drept da en rakett traff huset hennes i landsbyen al-Mahatta.

En kvinne og en mann ble drept i nærliggende landsbyer, mens to beduinkvinner mistet livet da teltene deres ble rammet av artilleriild i landsbyen Hishe.

Ni andre ble såret i angrepene, deriblant tre barn.

Syriske styrker har flere ganger angrepet over grensa til Libanon, men lørdagens hendelser er de alvorligste hittil.

Libanon sier hæren er satt i høy beredskap etter nattens hendelser, ifølge nyhetsbyrået DPA.

— Hærenheter i grenseområdet Wadi Khalid er satt i høy beredskap, og nødvendige tiltak er satt i verk for å kunne håndtere enhver overtredelse langs den syrisk-libanesiske grensen, sier hæren i en uttalelse lørdag.

Ny rolle for observatørene

FN-sjef Ban Ki-moon mener oppdraget til FN-observatørene i Syria nå bør endres.

I en 25-sider lang rapport skriver Ban at i stedet for å overvåke en ikke-eksisterende våpenhvile, bør observatørkorpset gå over til aktiviteter som kan fremme en politisk løsning på den 16 måneders lange konflikten.

Ifølge Al Jazeera tar generalsekretæren også til orde for at antall observatører kuttes til rundt 100 sivile observatører, som i sitt arbeid for en politisk løsning skal jobbe med spørsmål som menneskerettigheter.

Det sterkt splittede Sikkerhetsrådet må innen 20. juli avgjøre hva som skal skje videre med Syria-observatørene. FNs sikkerhetsråd skal diskutere Bans anbefaling onsdag og stemme over saken 18. juli. (©NTB)

STORE ØDELEGGELSER: Det har vært kraftige sammenstøt mellom regjeringsstyrker og opprørere i Syria de siste dagene, og mange mennesker er drept. I Homs har flere bygninger fått store skader.
SCANPIX