Konservative Nytt demokrati vant søndagens valg på ny nasjonalforsamling. PASOK har vært svært skeptisk til å gå med i en regjering uten at også venstreradikale Syriza er med. Men kilder i Nytt demokrati opplyser at PASOK nå skal være om bord. Partiet Demokratisk venstre er også en mulig koalisjonspartner.

— Slutten av uken

Tirsdag formiddag sa PASOK-leder Evangelos Venizelos at det haster med å få på plass en ny regjering.

— Hellas må og vil få en ny regjering så raskt som mulig, sa Venizelos etter et møte med leder for Demokratisk venstre, Fotis Kouvelis.

Kouvelis er mindre optimistisk og sier han tror det vil ta hele uken å få på plass en regjering.

— Det vil bli en ny regjering, men jeg vet ikke om den vil bli dannet i kveld. Jeg tror på en enighet innen slutten av uka. Det er fortsatt utestående spørsmål om regjeringsprogrammet og vilkårene i krisepakken, sier Kouvelis.

- Eneste sjanse

Nytt demokrati og PASOK har skiftet på å sitte ved makten i Hellas siden militærdiktaturets fall i 1974. Men landets økonomikrise tvang i fjor høst de to partiene til å sitte sammen i en overgangsregjering.

«De politiske lederne bør være klar over at den nye regjeringen er Hellas' eneste sjanse til å forbli i eurosonen», skriver avisen Ta Nea på lederplass tirsdag.

Det er en voldsom forventning i den greske befolkningen om at en ny regjering vil klare å reforhandle låneavtalen med EU og Det internasjonale pengefondet (IMF), og at det blir lempet noe på vilkårene.

Hellas er i ferd med å gå konkurs og er avhengig raskt å få neste låneutbetaling. De politiske lederne forsøker derfor å unngå en gjentakelse av situasjonen etter valget i mai, da det viste seg umulig å danne en regjering.

Motstand

En koalisjon mellom Nytt demokrati og PASOK vil ha et flertall på 162 i nasjonalforsamlingen. Dersom Demokratisk venstre også deltar blir flertallet på 179 av 300 plasser.

Nytt demokrati sier de i regjering vil trappe opp privatiseringen av statlige selskaper og eiendom, men samtidig be långiverne om at sparetiltakene kan gjennomføres på fire istedenfor to år.

Men motstanden mot å lette på vilkårene er stor hos EU-kollegene, som er trette av at Hellas somler med å gjennomføre reformer.

Tyskland utelukker alt annet enn en små forsinkelser i enkelte av kravene for krisepakken på nesten 1000 milliarder kroner.