Folk fra den ekstreme islamistgruppen Boko Haram har utkjempet rene slag med sikkerhetsstyrker i den avsidesliggende byen Damaturu nordvest i Nigeria, sa en polititalsmann onsdag. Rundt 40 mennesker skal ha mistet livet her.

Andre sammenstøt mellom muslimer og kristne i og omkring byen Kaduna tirsdag skal også ha kostet mange mennesker livet. Sammenstøtene ble utøst av bombeeksplosjoner ved tre kirker sist helg som islamistene får skylden for å stå bak.

Portforbud

Innbyggerne i Kaduna holdt seg onsdag innendørs, mens soldater og væpnet politi patruljerte i gatene.

— Det er innført portforbud, og det er svært stille i byen i dag, fortalte Nasiru Abdullahi i den uroherjede byen.

Det nigerianske politiets talsmann Frank Mba sa til mediefolk i Nigerias hovedstad Abuja at han håpet portforbundet ville bli kortvarig.

— Politiet har styrker nok til å møte alle utfordringer, tilføyde han.

Pave Benedikt XVI ba onsdag innstendig om at kampene i det nordlige Nigeria må ta slutt. Paven fordømte det han kalte terrorangrep mot kristne og ba partene i konflikten om å avstå fra hevnaksjoner som bare gjør situasjonen verre.

Bekymring

— Jeg følger med dyp bekymring med på nyhetene fra Nigeria, der terrorangrepene fortsetter og spesielt er rettet mot kristne. Jeg ber de som er ansvarlige for denne volden, om straks å stanse blodsutgytelser rettet mot uskyldige, sa paven.

Boko Haram, som får hovedskylden for angrepene, har ifølge nyhetsbyrået AFP satt fram ulike og til dels motstridende krav. Dette har ført til spekulasjoner om at organisasjonen består av mindre grupper med ulike målsettinger.

Kristne nigerianere frykter at Boko Haram har satt i gang en kampanje med «systematisk religiøs rensing». Islamistene har selv sagt at de ønsker å få i stand en islamsk stat i det nordlige Nigeria, der flertallet av befolkningen er muslimer.