Samtalene i Qatar skal vare i fire dager, og målet er å få flere grupper inn i paraplyorganisasjon Syrias nasjonalråd (SNC). Samtidig har opplysninger lekket ut om planer om dannelse av en eksilregjering i SNCs regi.

Riad Seif, en av lederskikkelsene i den syriske opposisjonen, avviser imidlertid ryktene som har svirret om at han er aktuell som leder i en slik eksilregjering.

— Jeg vil ikke være en kandidat. Jeg er 66 år gammel og har helseproblemer, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Frammarsj

I Syrias største by Aleppo har opprørerne klart å holde president Bashar al-Assads regimestyrker i sjakk i nesten fire måneder.

I løpet av den siste måneden har opprørerne sågar lyktes med å kutte regimets forsyningslinjer til hovedstaden Damaskus i sør. Lørdag gikk de til et større angrep på militærflyplassen Taftanaz nord i landet, dagen etter at regjeringssoldater trakk seg ut av den strategiske byen Saraqeb, som ligger i nærheten.

— Opprørernes framgang i nord ser ut til å være uopprettelig, sier Syria-eksperten Thomas Pierret ved Universitetet i Edinburgh til nyhetsbyrået AFP.

Regimets strategi i nord begrenser seg til å forsvare områdene de kontrollerer i Aleppo, mener han.

— Problemet med denne strategien er at garnisonene deres i Aleppo i stor grad er isolert. De vil trolig falle i løpet av de kommende månedene, spår Pierret.

USA-press på SNC

Den militære framgangen har imidlertid ikke brakt de forskjellige politiske opposisjonsgruppene noe nærmere hverandre. Den interne uenigheten har ført til at USA før møtet i Qatar har presset på for utskiftninger i Syrias nasjonalråd.

USA håpet lenge at SNC skulle klare å samle opposisjonen, men denne uken uttalte utenriksminister Hillary Clinton at organisasjonen ikke lenger kan sees som leder for opposisjonen.

USA mener ifølge BBC at SNC er for fragmentert, lener seg for mye på eksilpolitikere og er for lite villig til å tiltrekke seg støtte fra minoriteter inne i Syria.

Forhandler ikke med Assad

Det amerikanske presset har ikke falt i god jord i SNC, som fredag beskyldte USA for å undergrave det syriske opprøret og «så splid».

Mange i opposisjonen frykter at det amerikanske presset er et forsøk på å få på plass en eksilregjering som er villig til å forhandle med Assad-regimet.

— Assad og kretsen rundt ham må gi fra seg makten. Det er en betingelse for enhver dialog og forsøk på å finne en ikke-militær løsning, var derfor beskjeden fra en gruppe opposisjonsledere fredag, blant dem Riad Seif.

- Må skille oss fra regimet

Også i opprørsbevegelsen inne i Syria er det misnøye. Lørdag ble en video offentliggjort som viser regimesoldater bli likvidert av opprørssoldater i Damaskus, noe som har satt sinnene i kok hos mange opprørere, skriver den britiske avisen The Guardian.

— Vi må vise at vi skiller oss fra regimet. De gjør slike ting, dermed gjør vi det ikke, sier sjeik Omar Othman fra den islamistiske Enhetsbrigaden i Aleppo.

Syrias militærråd, som har vestlig støtte og skal koordinere motstandskampen, får blant annet kritikk for å avvise samarbeid med islamistopprørere.