— Vi vil fortsette å si til Russland at flere provokasjoner fra deres side kun vil føre til at Russlands posisjon i verden blir mindre, sier USAs president Barack Obama.

Mandag innførte USA sanksjoner mot en rekke personer, blant dem visestatsminister Dmitrij Rogozin og to av president Vladimir Putins nærmeste rådgivere, Vladislav Surkov og Sergej Glasjev. På en pressekonferanse mandag ettermiddag norsk tid sa Obama at det kan bli aktuelt med flere sanksjoner.

— Vårt budskap vil være tydelig: Som NATO-allierte har vi et høytidelig ansvar for vårt felles forsvar, og vi vil stå fast ved denne forpliktelsen, sier Obama.

På spørsmål om det kan bli aktuelt å legge Putin til listen, svarte en talsmann for Det hvite hus at Obamas regjering «ikke vil utelukke enkeltindivider».

Beskyldninger om valgfusk

USA fastholder at helgens folkeavstemning på Krim er i strid med folkeretten. En kilde sier USA har «konkrete bevis» for at det foregikk valgfusk, blant annet med forhåndsutfylte stemmesedler.

— Som jeg sa til president Putin søndag, var folkeavstemningen på Krim et helt klart brudd på Ukrainas grunnlov og folkeretten. Valget vil ikke bli anerkjent av det internasjonale samfunnet, sier Obama.

Mandag kveld amerikansk tid reiser visepresident Joe Biden til Europa, hvor han blant andre skal møte representanter fra Polen, Estland, Latvia og Litauen for å diskutere Ukraina. Obama reiser selv til Europa neste uke.

- Tenkte du ikke på det?

Russlands visestatsminister Rogozin, som står på sanksjonslisten, lar seg ikke bekymre over sanksjonene.

— Kamerat Obama, hva har du tenkt å gjøre med dem som verken har kontoer eller eiendom i utlandet? Eller tenkte du ikke på det, spør Rogozin retorisk i en Twitter-melding stilet til den amerikanske presidenten.

Valentina Matvijenko, lederen for den russiske nasjonalforsamlingens overhus, reagerer imidlertid kraftig på sanksjonene.

— Dette er politisk utpressing og et makeløst vedtak. Slikt var uhørt, selv under den kalde krigen, sier Matvijenko.

Fryser verdier

USA innfører også sanksjoner mot Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitsj, Krims statsminister Sergej Aksionov og lederen i den selverklærte nasjonalforsamlingen på Krim, Vladimir Konstantinov.

Dersom de har bankinnskudd eller eiendom i USA, vil disse verdiene bli frosset, og de vil også bli gjenstand for reiserestriksjoner, opplyser Det hvite hus.

Det samme gjelder lederen for det prorussiske partiet Ukrainsk valg, Viktor Medvedtsjuk.

De amerikanske sanksjonene kommer imidlertid neppe til å skade det russisk-amerikanske samarbeidet i atomforhandlingene med Iran, eller prosessen med å tømme Syria for kjemiske våpen, da Russland har en egeninteresse i at dette arbeidet fortsetter, mener kilder i Washington.