De om lag 5.000 demonstrantene var først samlet på Lenin-plassen i sentrum av den østukrainske byen. Der krevde de å få en folkeavstemning om tilknytning til Russland, lik den som søndag skal holdes på Krim-halvøya.

Deretter marsjerte de mot hovedkvarteret til sikkerhetspolitiet SBU. To unge menn klatret opp på inngangspartiet, rev ned det ukrainske flagget og erstattet det med et flagg med russiske farger og påskriften «Republikken Donetsk».

«Folkets guvernør»

Utenfor SBU-bygget krevde folkemengden at den pro-russiske protestlederen Pavel Gubarev skulle bli løslatt. De ble imidlertid ikke hørt, og etter hvert stormet noen av demonstrantene gjennom inngangsdøren og knuste flere glasspaneler.Gubarev ble pågrepet av sikkerhetspolitiet 6. mars, siktet for å ha krenket Ukrainas territorielle integritet og statens uavhengighet.

Forretningsmannen har ledet en gruppe demonstranter som har blokkert regionale administrative bygninger og heist det russiske flagget ved en rekke anledninger. Han omtaler seg selv som «folkets guvernør».

Sinte

– Folk er sinte på politiet og myndighetene som slår ned på protestene våre, sier Robert Donia, som beskriver seg selv som Gubarevs stedfortreder.Demonstrantene utenfor sikkerhetspolitiets hovedkvarter roet seg imidlertid da Donia kunngjorde at han hadde forhandlet fram en avtale om at Gubarev vil bli løslatt søndag.

– Løslater de ham ikke i morgen, kommer vi tilbake med dobbelt så mange folk, sa Donia.

Maktbase

Donetsk var en av de viktigste maktbasene til den nå avsatte presidenten Viktor Janukovitsj, som selv kommer derfra. Byen ligger øst i Ukraina, ikke langt fra den russiske grensen. De fleste av Donetsks innbyggere er russiskspråklige.

Det har den siste tiden vært flere demonstrasjoner i byen med krav om en folkeavstemning om nærere tilknytning til Russland.