Om seks til sju måneder er Iran i stand til å produsere en atombombe, hevder Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Netanyahu var søndag gjest i den amerikanske TV-kanalen NBCs program «Meet the Press». I intervjuet forsøkte Netanyahu å legge ytterligere press på USA og andre vestlige land for å få dem til å trekke såkalte «røde linjer» for Irans atomprogram.

— Dere må trekke en rød linje foran Iran nå, før det er for sent, sa Netanyahu.

Han anslo at Iran vil ha kapasitet til å lage en atombombe om seks til sju måneder.

Håper flere vil følge

I et intervju med avisen Jerusalem Post sier Netanyahu at han er overbevist om at stadig flere vil innse at dette er nødvendig.

— Jeg begynte å snakke om den iranske trusselen for 16 år siden. Hvis jeg ikke var alene da, så var jeg iallfall én av få, men så kom flere til. Så begynte jeg å snakke om behovet for økonomiske sanksjoner mot Iran. Jeg var ikke den eneste stemmen, men jeg var en av få. Nå snakker jeg om røde linjer for Iran. Hittil er jeg én av få, men jeg håper flere vil følge. Det tar tid å overbevise folk om hvor klokt det vil være, sier Netanyahu i intervjuet.

Kjølig forhold

De røde linjene må ifølge Netanyahu være av en slik art at det får alvorlige konsekvenser for Iran om landet krysser dem.

— Jeg mener det må trekkes opp klare grenser for Iran langs veien mot atomvåpen, og det er noe jeg ikke vil tie stille om, sier han.

Det hvite hus har på sin side stilt seg avvisende til forslaget.

— Ingen leder binder hendene sine, slo Obama fast da han møtte en gruppe rabbinere fredag.

Sammen med Obamas avgjørelse om ikke å møte Netanyahu senere denne måneden, har Iran-spørsmålet gjort forholdet mellom de to allierte kjølig.

Iran advarer mot angrep

Israel og vestlige land frykter at Iran skal misbruke sitt atomprogram til å utvikle atomvåpen. Iran selv avviser dette og hevder atomprogrammet kun har fredelige formål.

Sjefen for den iranske revolusjonsgarden, Mohammad Ali Jafari, advarer på sin side Israel og USA mot å gå til angrep på landet.

— Om man tar i betraktning Israels størrelse, vil ingen del av landet være trygt, påpeker han ifølge nyhetsbyrået DPA.

Han sa også at Iran vil slå til mot amerikanske baser nær Persiabukta i tilfelle et angrep.