Etter sammenbruddet i forhandlingene med den rødgrønne regjeringen om statsbudsjettet for neste år er det ikke mange muligheter for Enhedslisten til å få politisk innflytelse. Det er vurderingen fra flere politiske kommentatorer, ifølge avisen Politiken.

Enhedslisten har hatt medvind på meningsmålingene og gjorde det svært godt i kommunevalget i Danmark i høst. Men politikerene får nå hard medfart for ikke å ha fått på plass et kompromiss om statsbudsjettet.

Den rødgrønne regjeringen valgte til slutt å gå til de borgerlige partiene Venstre og De Konservative for sikre seg en budsjettenighet.

Ørkenvandring

Politisk kommentator Hans Engell sier ifølge Politiken at 2014 blir et år hvor regjeringen vil gjennomføre stort sett alt sammen med de borgerlige.

— Uansett hva man tar av store saker i 2014, så er alt sammen saker som vil bli gjennomført med Venstre. Det er ikke ett av disse områdene hvor Enhedslisten ligger tett på regjeringen, sier Engell.

Politisk kommentator Helle Ib i avisen Børsen tror heller ikke Enhedslisten vil få nevneverdig innflytelse fremover.

— Med mindre det skjer et jordskjelv i meningsmålingene eller ved neste folketingsvalg, er det ørkenvandring så langt øyet rekker, sier hun.

Ifølge Ib har partiet seg selv å takke.

— Det er i voksende grad blitt partiet med flotte målinger og stor velgerappell, et oppsamlingssted for røde proteststemmer, men med begrenset innflytelse.

Velgermisnøye

En meningsmåling viser at også velgerne er misfornøyde. I målingen, som Wilke har gjennomført for avisa Jyllands-Posten, sier i alt 60,3 prosent av de spurte at det er Enhedslistens ansvar at regjeringen inngikk en budsjettavtale med Venstre og De Konservative.

Velgerne mener samtidig at partiets frontfigur Johanne Schmidt-Nielsen har håndtert saken dårlig.

Men Schmidt-Nielsen angrer ikke.

— Jeg syns vi har vist stor kompromissvilje. Men på et tidspunkt blir man nødt til å stå fast, sier hun.