- Suu Kyi nær ved å bli løslatt

Motstridende rapporter fra Burma.

Publisert Publisert

  • NTB
  • Erlend Langeland Haugen
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Militærjuntaen i Burma vil helt sikkert løslate opposisjonsleder og nobelprisvinner Aung San Suu Kyi (65) i løpet av de nærmeste dagene, sier ikke navngitte kilder i regjeringen. Den 65 år gamle politikeren har sittet i husarrest i 15 av de siste 21 årene.

— Myndighetene vil løslate henne. Det er helt sikkert, sier en tjenestemann i regjeringen under forutsetning om at han får være anonym.

Løslatelsen vil i så få skje en knapp uke etter at landet søndag holdt sitt første valg på 20 år. Valget, der militærjuntaen skal ha fått 80 prosent av stemmene, ble dømt nord og ned av opposisjonen, vestlige land og menneskerettighetsorganisasjoner.

Les også: Obama-protesterer mot Suu Kyi-dommen

Beskjeder og kontrabeskjeder

I løpet av fredagen har det kommet mange motstridende beskjeder fra Burma. BCC meldte i formiddag at generaler i militærjuntaen allerede har undertegnet løslatelsen. Ifølge Irrawaddy skulle løslatelsen skje klokken 16, som tilsvarer 10.30 norsk tid. Det har etter alt å dømme ikke skjedd.

Britiske The Guardian skriver fredag ettermiddag at Suu Kyi ikke vil bli løslatt før tidligst i morgen. Årsaken skal være at hun fortsatt forhandler med militærjuntaen om vilkårene for løslatelsen.

— Suu Kyi skal kreve en betingelsesløs løslatelse, mens juntaen ønsker restriksjoner slik at hun ikke kan reise rundt i landet og møte sine tilhengere, melder Guardians journalist på stedet.

Suu Kyis nåværende husarrest utløper lørdag. Mange hundre av hennes tilhengere skal fredag ha samlet seg ved opposisjonspartiets hovedkvarter i Rangoon i påvente av løslatelsen, der også opprørspolitiet skal være på plass.

— Hun vil garantert bli løslatt. Vi venter bare på riktig tidspunkt, sier en annen regjeringskilde, ifølge NTB.

Også Suu Kyis advokater tror Burmas fremste demokratiforkjemper vil bli løslatt.

— Men vi har ikke fått noen bekreftelse ennå, sier en av advokatene, Nyan Win.

Les også: - Tatt etter besøk hos Suu Kyi

Uventet besøk

Også Democratic Voice of Burma melder at løslatelsen denne gangen vil gå som planlagt. Fredsprisvinnerens husarrest gikk egentlig ut 27. mai 2009, men ble forlenget med 18 måneder i august.

Suu Kyi var da tiltalt for å ha brutt vilkårene for husarrest etter at den amerikanske aktivisten John Yettaw tidligere i år svømte over en innsjø og tok seg inn i huset til Suu Kyi, angivelig for å hjelpe henne. Yettaw ble samtidig dømt til syv års straffarbeid for å ha tatt seg inn i huset til fredsprisvinneren.

Ifølge advokaten hennes skal ikke Suu Kyi ha blitt spesielt glad for amerikanerens besøk.

— Suu Kyi tryglet ham om å dra tilbake, men han sa at han var sliten. Han sov natten over i første etasje, sa advokaten Kyi Win til Democratic Voice of Burma.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. 12 års fengsel for å demonstrere

  2. De militære vant som ventet i Burma

  3. - Suu Kyi fri etter valget

  4. Burma løslater fanger før valget

  5. – Aung San løslates i november

  6. Bursdags-«fest» for Suu Kyi

BT anbefaler

Slik vil busstreiken ramme Bergen

Resultatet kan bli hjemmeskole for mange elever.

LES SAKEN