Miguel Angel Treviño ble pågrepet av spesialstyrker utenfor hjembyen Nuevo Laredo nær grensa til USA mandag morgen, bekrefter en regjeringstalsmann.

Zeta-kartellet ble grunnlagt av tidligere soldater og regnes som en av Mexicos mektigste kriminelle organisasjoner. Medlemmene er fryktet for sin brutalitet og har hundrevis, om ikke tusenvis av liv på samvittigheten.

Blodige konflikter

Los Zetas ble opprinnelig dannet av tidligere elitesoldater, og Treviño er selv tidligere politimann.

TATT: Mexicos innenriksdepartement publiserte dette bildet av lederen for Zeta-kartellet.
SCANPIX

Kartellet var opprinnelig den væpnede grenen av Gulf-kartellet, men de to gruppene røk uklar for noen år tilbake og har siden utkjempet en blodig krig mot hverandre nord i Mexico.

Los Zetas ligger også i blodig konflikt med et annet mektig kartell, Sinaloa-kartellet, om smuglingsrutene for narkotika til USA. Sinaloa-kartellet ledes av mannen som står helt på topp på lista over etterlyste kriminelle i Mexico, Joaquín Guzmán, også kjent som El Chapo.

Amerikanske myndigheter har utlovet en dusør på 30 millioner kroner for opplysninger som kunne føre til pågripelse av den 40 år gamle Treviño, som går under kallenavnet Z-40.

Ny strategi

Treviño er født i Nuevo Laredo, men har levd mange år av sitt liv i Dallas i Texas. Han er kjent for å være en særdeles brutal drapsmann som har hatt en preferanse for å kaste sine ofre levende i oljefat som han har satt fyr på.

Forgjengeren Heriberto Lazcano Lazcano ble drept av spesialsoldater i fjor høst. Bare timer senere stormet væpnede menn begravelsesbyrået og tok med seg liket av den drepte, som siden aldri kom til rette igjen.

Treviño er den viktigste kriminelle som er pågrepet siden president Enrique Peña Nieto ble innsatt i desember i fjor.

Peña Nieto har lovet å legge om strategien i kampen mot narkokartellene og den ekstreme volden etter at hans forgjenger Felipe Calderón for seks år siden innledet en militær kamp mot kartellene som har kostet 70.000 mennesker livet.

Calderóns presidentperiode var preget av endeløse massakrer, halshogginger og skyteepisoder som har gjort deler av Mexico til lovløse områder, og Los Zetas er ansvarlig for noen av de mest spektakulære og brutale forbrytelsene som er begått under narkokrigen.

Grenseløs brutalitet

Blant de mer sjokkerende episodene var en massakre i august 2010 på 72 immigranter fra Mellom-Amerika og Sør-Amerika på en avsidesliggende ranch, og dumpingen av 49 hodeløse lik på en vei ved industribyen Monterrey året etter.

Gjengen mistenkes også for å ha stått bak en brann på et kasino i Monterrey i august 2011, der 52 mennesker mistet livet, og kartellet mistenktes for å ha drept den amerikanske narkotikaagenten Jaime Zapata i februar samme år.

I de siste årene har Los Zetas utvidet sitt aksjonsområde til annen kriminell virksomhet, som utpressing, hvitvasking av penger, tyveri av olje fra oljeledninger og menneskesmugling.

Kartellet opererer heller ikke lenger bare i Mexico, men har utvidet virksomheten sørover til land i Mellom-Amerika som Guatemala og Honduras.