22 milliarder kroner er nødvendig for å hjelpe krigsrammede syrere, ifølge FN. Pengene skal gå til nødhjelp både i Syria og i naboland som har tatt i mot et stort antall flyktninger fra borgerkrigen.

— Innen utgangen av året vil halvparten av befolkningen i Syria trenge hjelp, sier Adrian Edwards, talsmann for FNs høykommissær for flyktninger.

I appellen til verdenssamfunnet, som ble sendt ut fredag, anslår FN at antallet syriske flyktninger utenfor hjemlandet vil dobles til 3,45 millioner fra nå og fram til årsskiftet.

- Kapasiteten sprengt

En lang rekke hjelpeorganisasjoner stiller seg bak FNs bønn om hjelp, og Kirkens Nødhjelp kaller situasjonen dramatisk.

— Kapasiteten er fullstendig sprengt, og FN og de øvrige hjelpeorganisasjonene har på langt nær midlene for å kunne dekke flyktningenes mest prekære behov, sier organisasjonens generalsekretær Anne-Marie Helland.

Hun får støtte fra Muhannad Hadi, krisekoordinator for FN-organisasjonen Verdens matvareprogram (WFP) i Syria.

— Vi har nådd et nivå hvor en del folk i Syria ikke har noe å spise hvis de ikke får mat fra WFP, advarer han.

Barna lider

Det er trolig nødvendig med en minst tre år lang innsats både inne i Syria og i nabolandene Libanon, Jordan, Irak og Tyrkia.

Nær 7 millioner mennesker er rammet av krigen. Over 3,1 millioner av disse er barn, og nærmere 700.000 barn er registrerte flyktninger, ifølge FNs barneorganisasjon UNICEF.

— Vi trapper opp innsatsen og har fortsatt en enorm jobb å gjøre for å unngå spredning av vannbårne sykdommer. Situasjonen blir verre og verre nå som været er varmere. Barna er de aller mest sårbare, og dette er en appell som handler om å redde barns liv, understreker generalsekretær Bernt Apeland i UNICEF Norge.

- Rekordsum er ikke nok

Til tross for at FN har sendt ut sin mest omfattende bønn om hjelp noen gang, frykter Norsk Folkehjelp at pengene ikke strekker til.

— Syria-krisen har nådd så store dimensjoner at selv det som til sammen er FNs største humanitære kriseplan, dessverre ikke dekker alle behovene, sier konstituert generalsekretær i Flyktninghjelpen Toril Brekke.

Hun frykter at borgerkrigen i Syria kan destabilisere nabolandene, ikke minst Libanon. I tillegg kan antallet flyktninger øke enda raskere enn beregnet.

Skoler og sykehus

— Gang på gang har vi dessverre vært vitne til at planene for den humanitære innsatsen i Syria og nabolandene har undervurdert omfanget av krisen. Det anslåtte tallet på flyktninger i forrige kriseplan ble passert før vi hadde kommet halvveis ut i perioden, sier Brekke.

Mange av dem som er rammet av krigen, befinner seg i byene Homs, Aleppo og forsteder til den syriske hovedstaden Damaskus. Grunnleggende sosiale tjenester har brutt sammen, og skoler, sykehus og helsesentre har fått store skader.

Eksilgruppen SOHR anslår at over 94.000 mennesker er blitt drept i borgerkrigen, som brøt ut i 2011.