Den nå 29 år gamle Jon Venables ble opprinnelig dømt til livsvarig fengsel etter at han bare ti år gammel, og sammen med den jevnaldrende kameraten Robert Thompson, drepte toåringen James Bulge i Liverpool i 1993. Saken vakte enorm oppmerksomhet.

Begge ble satt fri på bestemte betingelser i 2001 og fikk nye identiteter. Men Venables måtte på nytt i fengsel i 2010 etter å ha blitt funnet skyldig i å oppbevare betydelige mengder overgrepsbilder mot barn. Benådningsmyndigheten har ikke gitt noen begrunnelse for hvorfor han nå kan settes fri.

Moren og faren til den drepte toåringen reagerer begge sterkt på beslutningen om løslatelse.

— Tror bare ikke hva det er jeg skal måtte gå igjennom på nytt, skriver moren Denise Ferguson på Twitter. Guttens far Ralph sier han er dypt skuffet.

— Jon Venables er en sexforbryter som har drept én gang, og gjort det klart at hans største opplevelse var å misbruke et barn seksuelt, sier farens bistandsadvokat Robin Makin.

Den sadistiske torturen og drapet på den to år gamle James rystet Storbritannia. Det er også fortsatt frykt for at de to drapsdømte, den gangen barn, nå begge menn på 29 år, skal bli utsatt for angrep. (©NTB)