Hizbollah havner på EUs terrorliste

Både Israel og USA er fornøyde med at EU plasserer Hizbollahs militære fløy på listen over terrororganisasjoner.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Endelig, etter år med debatt, har påstanden om at Hizbollah er et legitim politisk parti med rette feilet, sier Israels justisminister Tzipi Livni ifølge nyhetsbyrået AFP.

Også USA applauderer EUs beslutning.

— Med dagens beslutning sender EU en viktig melding til Hizbollah om at de ikke kan operere med straffefrihet, sier USAs utenriksminister John Kerry, som kaller avgjørelsen et viktig skritt, ifølge Reuters.

Militære fløy

Det er imidlertid kun den militære fløyen av Hizbollah EU svartelister etter at de 28 utenriksministrene mandag ble enige om å legge fløyen til Unionens liste over terrororganisasjoner. En slik svartelisting vil bli fulgt av konkrete sanksjoner.

— Det er viktig å vise at vi står sammen mot terrorisme, sier Storbritannias utenriksminister William Hague.

— Vi kan ikke tillate at Hizbollahs militære fløy utfører terrorhandlinger i EU, sier Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle og viser ifølge AFP til angrepet mot israelske turister i Bulgaria i fjor.

— Vi mener vi må svare, og svaret er å svarteliste dem.

Uro

Hizbollah blir støttet av Iran og er Israels svorne fiende. Bevegelsens innblanding i krigen i Syria har uroet vestlige land som støtter opprøret mot president Bashir al-Assads regime.

Storbritannia og Nederland har ifølge Reuters jobbet for svartelistingen siden mai. Hizbollah skal ha stått bak Bulgaria-angrepet, og det har gitt nytt press for en svartelisting i tillegg til presset fra USA og Israel.

Libanon har imidlertid bedt EU om ikke å innføre sanksjoner mot Hizbollah på grunn av bevegelsens sentrale plass i libanesisk politikk. Noen EU-land, som Irland og Malta, har fryktet at en svartelisting kan være med på å destabilisere et allerede urolig land i en krigsherjet region.

Kompromiss

Kompromisset EU-lederne vedtok mandag, skiller derfor mellom Hizbollahs militære og politiske del og sanksjonerer kun den militære fløyen.

På denne måten håper Unionen å opprettholde den politiske og økonomiske kontakten med Libanon, som står i en svært presset situasjon som Syrias naboland.

— Det er bra at EU har vedtatt å kalle Hizbollah for det det er: en terrororganisasjon, sier nederlandske Frans Timmermans til Reuters.

Det krevde enstemmighet blant de 28 EU-landene å plassere Hizbollahs militære fløy på EUs liste over terrororganisasjoner.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Tusener av liv i fare i Homs

  2. Radikale løsninger trengs

  3. The Independent: Iran sender 4000 soldater til Syria