Prisen for beste fremmedspråklige film gikk til fransk-østerrikske «Amour», og det ble dermed ingen pris på norske «Kon-Tiki».

«Amour» var den store forhåndsfavoritten, mens bookmakere på forhånd hadde plassert den norske filmen på en andreplass.

Forventet vinner

— Vi hadde trodd «Amour» kom til å vinne, og så ble det slik, sa Agnes Kittelsen, som spiller Thor Heyerdahls kone Liv i filmen, til NTB etter at prisen var delt ut.

— Det gikk så fort, og så ble det «Amour» - selvfølgelig. Det hadde vi regnet med, sier Kon-Tiki-skuespiller Jakob Oftebro.

Skuespiller Anders Baasmo Christiansen sier at han var veldig spent da vinneren skulle bli lest opp.

— Du tenker jo «tenk om de begynner med «k», og ikke «a» nå», sier han.

Fornøyd minister

Kulturminister Hadia Tajik (Ap) fulgte også Oscar-utdelingen fra den norske Oscar-vaken i Beverly Hills natt til mandag norsk tid.

— Jeg tror alle i rommet fikk høyere puls da de hørte ordene «the winner is ...». Men «Amour» var absolutt en verdig vinner, sier Tajik.

Tajik understreker at det er fantastisk bare å bli nominert til en Oscar.

— Gjengen bak «Kon-Tiki» har fått en unik internasjonal plattform de kan arbeide videre på. Det skjer store ting i norsk film, og det blir spennende å følge utviklingen de neste årene, sier Tajik.

Andre gang i Hollywood

— Jeg er like blid nå som før vinneren ble annonsert. Det er storartet at filmen var blant de nominerte, sier Thor Heyerdahl junior.

Selv prioriterte han en god natts søvn, men da han våknet opp til resultatet av Oscar-utdelingen mandag morgen var han ikke skuffet.

— Om det blir 1., 2., 3., eller 4. plass, det spiller ingen rolle. Jeg er fornøyd, sier han.

Heyerdahl synes det er veldig gøy at «Kon-Tiki», som Thor Heyerdahl sr. også vant Oscar for med sin dokumentarfilm i 1951, fikk reise til Hollywood enda en gang.

- Som ventet

Direktør for Norsk filminstitutt, Nina Refseth, sier Oscar-nominasjonen til «Kon-Tiki» har vært viktig for å markere norsk film i utlandet.

— Dette var nok litt som ventet. «Amour» var storfavoritt, og alle her er superfornøyde med å ha kommet så langt, sier Refseth.

— «Kon-Tiki» ble også nominert til en Golden Globe, og dette viser at norsk film er i stand til å konkurrere på internasjonalt nivå. At det ikke ble Oscar skal vi ikke være lei oss for, nå skal vi feire, sier hun.

De andre filmene i kategorien, som heller ikke fikk med seg en Oscar-statuett hjem, var den canadiske filmen «Rebell», den chilenske filmen «Stem nei» og danske «En kongelig affære».