Gjemte seg på rommet i tre døgn

Oddvar Birkedal overlevde terroristangrepet mot Statoils gassanlegg ved å skjule seg på rommet sitt.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Tidlig lørdag morgen ble han reddet ut av gassanlegget av algeriske spesialsoldater. Da hadde han ligget i dekning i over tre døgn.

Hørte skyting utenfor

Fædrelandsvennen får bekreftet fra familien at mannen heter Oddvar Birkedal. Han kommer opprinnelig fra Grimstad, men er bosatt i Asker.

Reuters melder at mannen er norsk og at han har jobbet på anlegget i In Amenas i ett år. Dette ble bekreftet at Statoil-sjef Helge Lund på en pressekonferanse lørdag kveld.

— Da jeg våknet tidlig onsdag morgen, hørte jeg lyden av alarmen og skyting. Vi fulgte prosedyren og holdt vi oss på rommet, sier Birkedal.

Intervjuet ble sendt på NRK Dagsrevyen rett før Lunds pressekonferanse.

Hvem mannen eventuelt har opphold seg sammen med, er ukjent.

— Jeg holdt meg på rommet helt til vi ble reddet av militæret. Vi har ingen fysiske skader, og er blitt tatt ekstremt godt vare på av profesjonelle folk, sier Birkedal.

Fem nordmenn savnet

Fem nordmenn er nå savnet, etter at nordmannen på Ruters-videoen ble brakt i sikkerhet lørdag ettermiddag. Lørdag morgen bekreftet Statoil at to nordmenn ble brakt i sikkerhet i løpet av natten.

— Vi må glede oss over de som nå er kommet til rette, men vi må også være forberedt på dårlig nytt de nærmeste dagene, sier statsminister Jens Stoltenberg lørdag kveld.

Dermed er det fem nordmenn som er savnet etter gisseldramaet, som har vart siden onsdag.

— Av de 13 som ble rammet, er åtte nå ute av marerittet. Vi skal ikke gi opp håpet for de fem vi savner, men vi må innse at også norske liv kan ha gått tapt, sier Stoltenberg.

Flere av de savnede er fra Hordaland, mens én er fra Sogn og Fjordane.

BERGET LIVET: Oddvar Birkedal sier han gjemte seg på rommet sitt i fire dager før algeriske soldater kom til unnsetning.
BEKREFTER: Statoil-sjef Helge Lund bekrefter at mannen som ble fotografert av Reuters, er norsk statsborger og ansatt i Statoil.
Publisert