Hundrevis evakuert etter vulkanutbrudd

Vulkan våknet til liv etter 187 år. FrP-representanter fra Hordaland fast.

VULKAN: For første gang siden 1823 har vulkanen under isbreen Eyjafjallajøkull våknet til liv. Flere hundre er evakuert. Foto: Scanpix/AP
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Er du på Island? Ta kontakt med oss på telefon (+47) 02211, sms eller mms til 2211 eller e-post til 2211@bt.no.

Over 500 mennesker er evakuert etter at en vulkan under en isbre har fått utbrudd på Island. Det er ikke mulig å si hvor lenge utbruddet kan komme til å vare, sier eksperter.

På flyplassen i Reykjavik sitter store deler av Frps stortingsgruppe. Deriblant representantene Gjermund Hagesæter og Laila Marie Reiertsen fra Hordaland. De har vært i møte med tidligere statsminister på Island, Geir Haarde.

— Vi skulle tatt et fly som går 16.55, men nå har vi fått beskjed om at det ikke vil gå før tidligst klokken 19.00, sier Hagesæter.

- Skadelig

De beskjedene de får på flyplassen er at røyk fra utbruddet kan være skadelig for motorene på flyet.

— Vi kjørte forbi vulkanområdet i går. Da sa guiden vår at det var lenge siden det hadde vært noen utbrudd, og at det kanskje nærmet seg et. Det gikk troll i ord, sier Laila Reiertsen.

— Det er en skremmende opplevelse. Vi kan ikke rå med naturkreftene, sier hun.

Nå venter hun på å komme seg hjem.

— Det er flere av oss som skal ha saker opp i Stortinget, så vi må komme oss hjem, sier Frp-politikeren.

Gunnar Gundersen fra Loddefjord er i Reykjavik. Foreløpig har de ikke merket noe til utbruddet som er cirka 130 kilometer fra hovedstaden.

— Men vinden blåser denne veien, så vi regner kanskje med at vi blir å merke det utover dagen, sier han.

Sprekk i isen

Vulkanen ved isbreen Eyjafjallajökull, som ligger omtrent 120 kilometer øst for Reykjavik, våknet til liv rett etter midnatt søndag.

Etter at geologer hadde fløyet over breen i helikopter, kunne de konstatere at utbruddet hadde skapt en 500 meter lang sprekk i isen. Myndighetene startet umiddelbart evakueringen av tre bygder ved breen.

— Evakueringen har gått greit, forteller den lokale politimesteren Kjartan Thorkelsson til nyhetsbyrået Reuters. Men han legger til at det ikke er noe som tyder på at vulkanen utgjør noen direkte fare.

Røde Kors har opprettet tre sentre for å ta seg av de evakuerte.

- Et lite utbrudd

På en pressekonferanse opplyste geofysiker Tumi Gudmundsson at det er umulig å spå hvor lenge utbruddet kan vare.

— Det kan slutte i morgen, eller det kan fortsette i et år eller to. Men dette er et lite utbrudd, sier han.

Myndighetene fryktet at utbruddet kunne føre til bresmelting og dermed oversvømmelser. Men ifølge nyhetsbyrået DPA har eksperter kommet til at vulkanutbruddet ikke har sitt sentrum rett under isbreen, men i et område like ved.

Trafikkproblemer

Hovedveien i området ble søndag stengt, ifølge den islandske rikskringkastingen RUV.

I tillegg ble all flytrafikken til og over øyriket innstilt eller omdirigert, fordi det var frykt for at røyk og aske skulle påvirke navigasjonssystemene. Dette rammet blant annet internasjonale flyginger fra de amerikanske byene Boston, Orlando og Seattle, skriver nyhetsbyrået Ritzau.

1.300 passasjerer både på Island og i andre land ble rammet av dette, men søndag ettermiddag startet flygingene fra Reykjavik opp igjen.

Seismologer sier de ikke så noen tegn til at det skulle komme et utbrudd ved Eyjafjallajökull nå.

— Vi la merke til et par skjelv som målte 2 på Richters skala, men det er ikke nok til å fortelle oss at et utbrudd er på vei, sier geofysikeren Steinunn Jakobsdotter til islandske medier.

Forrige utbrudd i vulkanen under Eyjafjallajökull var helt tilbake i 1823. Vulkansk aktivitet og jordskjelv er imidlertid en del av hverdagen for islendingene. Deres mest kjente vulkan, Hekla, hadde utbrudd senest i 2000.

Youtube-video fra vulkanutbruddet:

Publisert: