- Har utpekt sønn som etterfølger

KRONPRINS? Gamal Mubarak er mektig upopulær i Egypt. Men USA har lenge regnet ham som den klare etterfølger etter faren Hosni Mubarak. FOTO: Scanpix
  • En arvestrid kan øke opprørets sjanse for å lykkes, mener Midtøsten-kjenner Bjørn Olav Utvik.
  • Lars Inge Staveland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Egypts «Farao» Hosni Mubarak (82) har lagt alt til rette for at den upopulære sønnen Gamal overtar makten. Men det bør skje før presidenten selv dør.

Slik har amerikanske myndigheter den politiske situasjonen i Egypt over de siste årene, ifølge ambassadedokumenter lekket til Wikileaks, som Aftenposten har fått tak i.

I Kairos gater fortsetter demonstrantene å vise sin avsky mot regimet til Hosni Mubarak, som har styrt landet i 30 år. De ønsket et nytt politisk regime på plass, og en upopulær ny Mubarak i presidentstolen er det siste de ønsker.

Åtte personer er drept og over 800 demonstranter er arrestert i opptøyene. Kravene er demokratiske, økonomiske og politiske reformer

Venter på maktovertagelse

Egypts ubestridte leder er 82 år, og har sittet ved makten siden forgjengeren Anwar Sadat ble skutt og drept i 1981. I år er det presidentvalget, og det er ventet at presidenten snart skal utnevne sin etterfølger.

Flere spekulasjoner går i retning av Hosni Mubaraks sønn, Gamal. Faren har ikke offentlig «kronet» sin sønn som etterfølger, men de siste årene har han steget i gradene i det regjerende Nasjonale demokratiske parti (NDP).

Amerikanske diplomater har siden 2002 rapportert hjem om spekulasjonene om hvem som blir Egypts neste leder.

Der er analysen klar: Dersom Gamal blir partiets presidentkandidat kan folket si hva de vil – Gamal Mubarak blir Egypts neste president.

— Når det kommer til stykket så kommer ikke Gamals popularitet til å bety noe som helst siden regjeringen uunngåelig kommer til å gripe inn og manipulere valgresultatet, skriver USAs tidligere ambassadør til Egypt, Francis Riccardione i en hemmeligstemplet melding i 2007.

Andre navn, blant annet landets mektige sikkerhetssjef Omar Suleiman, blir også nevnt i dokumentene. Men det er Gamal som er den soleklare favoritten.

Bare militæret kan stanse Gamal, tror diplomatene.

— Dersom Gamal blir NPD-partiets kandidat, og det ikke kommer noe militærkupp eller en maktovertagelse som strider mot grunnloven, så vil han bli president, skriver ambassadøren.

Diplomatene understreker at USA ikke har tatt stilling til hvem som skal overta makten.

- Bør skje før «faraoen» forlater scenen

I motsetning til samtlige presidenter siden den egyptiske revolusjonen i 1952, mangler Gamal erfaring som militæroffiser. Amerikanske diplomater ser manglende støtte fra militæret som den eneste reelle hindringen for at han overtar makten.

Men samtidig legges det vekt på timing:

— Gamals maktbase er faren, og mens vi kan se for oss en maktovertagelse før Mubaraks død, vil det bli langt vanskeligere, men ikke umulig, etter at faraoen har forlatt scenen og personlig lojalitetsbånd til ham ligger i fortiden, heter det i en melding.

Faren Hosni Mubarak skal ha være bevisst på sønnen manglende popularitet. Men ifølge dokumentene ble en grunnlovsendring tolket som et forsøk på å sikre Gamals overtakelse.

Forlovet med selskapsløve

Men også sønnens forlovelse blir tolket som et forsøk på å klargjøre Gamal for presidentjobben.

— Gamals forlovelse til den 24 år gamle selskapsløven Khadiga el-Gammal blir sett på som et nytt steg i retning av presidentskapet. I et samfunn der menn vanligvis gifter seg før 30 årsdagen, har Gamal være ungkar til langt inn i 40-årene. Gamals forlovelse, forteller kynikere, var designet for gi ham en bredere tiltrekningskraft, heter det i et dokument.

En viktig støttespiller for Gamal skal også ha vært moren, Suzanne Mubarak. I motsetning til presidenten lar Egypts førstedame seg ofte fotografere sammen med sønnen.

— Hennes makt og innflytelse er nøkkelen til Gamals levedyktighet. Kilder har fortalt oss at hun har forhindret at Mubarak utnevner en vise-president, heter det i et dokument. At presidenten ikke har utnevnt en vise-president har ytterligere forsterket spekulasjonene om hvem som skal ta over.

De siste meldingene fra den amerikanske ambassaden i Kairo, som Aftenposten har fått tilgang til, er sendt i februar 2010, nesten ett år før demonstrasjonsbølgen som nå ryster regimet.

- Symbol på korrupsjon

Flere av demonstrantene har ropt slagord mot Mubarak-familien og ødelagt bilder av regimet.

Midtøsten-kjenner Bjørn Olav Utvik sier Mubarak-familien er blitt en symbol på korrupsjonen har oppildnet demonstrantene.

— Blant de tingene mange er forbannet på, er den åpenbare korrupsjonen i systemet. Det er ikke bare Gamal, men en krets av styrtrike forretningsfolk rundt familien. Broren Alaah, som er businessman, har i mange år vært symbolet på hvordan familien misbruker sin stilling, sier Utvik som er førsteamenuensis ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo.

Det er svært lite informasjon om hvordan regimet selv vurderer et fremtidig maktskifte. Men demonstrasjonene kan gjøre det vanskelig for Gamal.

— Når man har et folkelig press på regimet som Mubarak ikke har sett maken til, så spiller det en stor rolle hvor samlet regimet står innad. Man kan tenke seg at deler av regimet kommer demonstrantene i møte, og at noen eventuelt vil ofre Gamal.

— En arvestrid kan øke opprørets sjanse for å lykkes, men det er uhyggelig vanskelig å spå, sier Utvik.

Uten faren levnes ikke Mubaraks sønn store sjanser.

— Uten farens innflytelse står han ikke sterkt. Han har ikke en sterk nok uavhengig base. Den er knyttet til nyrike forettnignsfolk som har kunnet blitt rike ppå grunn av bånd til Mubaraks familie.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - ElBaradei holdt tilbake i Egypt

  2. Videoen som kan tenne Egypt

BT anbefaler

Usikkert når de evakuerte kan flytte hjem

Brannvesenet rykket massivt ut til en storbrann i Godvik fredag kveld. Ingen personer skal være skadet.

LES SAKEN