- Redaktør i Charlie Hebdo blant de drepte

Charlie Hebdos redaktør Stéphane Charbonnier er blant de drepte i terrorangrepet mot det satiriske ukebladet, bekrefter en kilde i rettsvesenet.

Publisert Publisert

FLERE ANGREP: Sjefredaktør Stéphane Charbonnier viser frem en spesialutgave av Charlie Hebdo 2. november 2011. I bakgrunnen er bladets kontorlokaler som ble ødelagt av en brannbombe om natten. ARKIVFOTO: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Denne uken ble en av de siste tegningene til Stéphane Charbonnier (Charb) publisert.«Fortsatt ingen angrep på Frankrike. Vent litt! Vi har fram til slutten av januar til å ønske det beste for det nye året.» r». Foto: Faksimile: Twitter

Både Charlie Hebdos redaktør Stéphane «Charb» Charbonnier og politivakten som fulgte ham var blant de drepte under angrepet onsdag.– Vi er en yrkesgruppe i sorg i dag, sier politimann Luc Poignant på stedet tilLe Figaro.

– En av mine to drepte kolleger var der for å beskytte tegneren Charb. Han hadde ikke tid til å gjøre noe. Når slike ting skjer, drepes først de som er på stedet for å beskytte andre. Dette er terrorisme, fortsetter han.

Av de tolv drepte skal tre av dem være blant Frankrikes mest berømte tegnere. Foruten den 47 år gamle redaktøren Stéphane Charbonnier, kjent som Charb, var også den 76-årige tegneserie— og satiretegner Jean Cabut, kjent som Cabu, samt den 80-årige Georges Wolinski. Sistnevnte var sjefredaktør i Charlie Hebdo fra 1970 til 1981.

Redaksjonen i Charlie Hebdo satt i et møte der de planla et spesialnummer av satiremagasinet viet islam, da terroristene angrep, melder fransk TV.

Minst 12 mennesker ble drept i angrepet onsdag. Tre av dem var tegnere i Charlie Hebdo, ifølge avisa Le Figaro.

Ifølge fransk TV og BBC satt de ansatte i satiremagasinet i etredaksjonsmøteder de planla en spesialutgave av magasinet som skulle ta for seg islamisme. Spesialutgaven skulle hete «Sharia Hebdo».

I dette intervjuet med Al Jazeera i 2012 (oversatt til engelsk) forsvarer Charbonnier trykkingen av Muhammed-tegningene iCharlie Hebdo:

«Beste hilsener, forresten»

Få minutter før onsdagens angrep, la magasinet ut en tegning av IS-lederen Abubakr al-Baghdadi med følgeteksten «Beste hilsener, forresten» på Twitter.

Protester og trusler

Charlie Hebdo trykket i 2006 Muhammed-karikaturene som tidligere hadde stått på trykk i Jyllands-Posten. Senere har magasinet flere ganger trykket karikaturer av den muslimske profeten, ett der han er naken, ett annet der han sitter i rullestol.

I november 2011 ble det kastet en brannbombe inn i redaksjonslokalene, men ingen kom til skade.

Til tross for demonstrasjoner og trusler, fortsatte bladet å trykke omstridte Muhammed-karikaturer, og i januar 2013 ga det ut et spesialnummer som inneholdt karikaturer om profetens liv. Dette vakte igjen sterke reaksjoner.

Spesialnummeret ble fordømt av mange muslimer, samt av tyrkiske ledere.

Myndighetene skeptiske

Redaktøren Stéphane Charbonnier uttalte for to år siden at hvis folk ønsket å bli sjokkert, så fikk de bare bli det. Franske myndigheter har vært skeptiske til tegningene, som de mener er provoserende.

— Det er ikke nødvendig å helle bensin på bålet, sa en talskvinne for den franske regjeringen for to år siden.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Angrepet mot Charlie Hebdo

  2. Tidligere angrep mot islamkritikere

  3. - Elleve personer drept i redaksjon

  4. Idiotene og de andre

  5. Høyre om for franske intellektuelle

  6. Fransk magasin vil trykke Muhammed-karikaturer

  7. – Ytre høyre tjente på karikaturstriden

  8. Satirens pris