Slik glapp Boston-mistenkt for FBI

Tamerlan Tsarnajev, mistenkt for å stå bak terrorangrepet i Boston, sto på FBIs liste over mulige terrorister. Problemet er at det gjorde også over en halv million andre.

Publisert Publisert
  • Helene Skjeggestad
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det er nå over en uke siden bombene smalt nær mållinjen under Boston maraton. Tre ble drept og 264 personerskadet i terrorangrepet.

Les også

Boston-bomber ble gransket av FBI

To brødre er mistenkte for å stå bak angrepet. Tamerlan (26) ble drept under pågripelsen fredag, mens Dzjokhar (19) ligger på sykehuset og kommuniserer kun skriftlig med politiet.

Kort tid etter angrepet ble det klart at Tamerlan Tsarnajev tidligere hadde vært i Det føderale politiets (FBI) søkelys, skriver Aftenposten.

Ifølge nyhetsbyråetReuters, skal han i 2011 blitt registrert i Terrorist Identities Datamart Environment, etterretningstjenestens database over terrorister og personer med antatt tilknytning til terroristorganisasjoner (TIDE).

I 2008 inneholdt denne listen flere enn 540.000 navn, og på grunn av enorme størrelse, overvåker ikke amerikanske etterforskere listen rutinemessig.

Nye opplysninger

Under en lukket høring i etterretningskomiteen i det amerikanske Senatet tirsdag kom det frem flere opplysninger om FBIs håndtering av Tamerlan Tsarnajev de siste årene. Dette skriver avisenBoston Globemer om:

  • I oktober 2011 ble FBI varslet om Tamerlan av russiske myndigheter. FBI innledet etterforskning, men fant ingen bevis for at han utgjorde en trussel. Han blir samtidig plassert på TIDE-listen.
  • I januar 2012 besøkte Tsarnajev Russland, men dette ble ikke fanget opp fordi navnet hans ble feilstavet på passasjerlisten til flyselskapet.
  • Da han returnerte til USA seks måneder senere, var han blitt degradert til en status som ikke utløser noe nærmere etterforskning. Det er fremdeles uklart hvorfor han fikk en ny status.
  • Omtrent ett år etter at FBI ble varslet første gang, varsler igjen russiske myndigheter om Tamerlan Tsarnajev høsten 2012.

Har skjedd tidligere

TIDE-listen er en av mange føderale databaser som ble opprettet etter terrorangrepet 11. september 2001.

Les også

CNN: Boston-bomberen la ut jihadist-video

Les også

Brødrene Tsarnajev eren gåte for amerikanerne

Systemet har tidligere blitt kritisert for å være ineffektivt, særlig etter det ble klart at Umar Farouk Abdulmutallab, bedre kjent som trusebomberen, sto på listen, skriver Aftenposten.

Abdulmutallab forsøkte å sprenge seg selv i luften om bord på et passasjerfly på vei mot landing i Detroit første juledag.

For hver dag som går kommer det nye teorier om hva som kan ha vært motivet bak angrepet. I natt snakket onkelen til de to mistenkte, Ruslan Tsarni, om en mystisk armener som fikk god kontakt med Tamerlan Tsarnajev. Det melder nyhetsbyrået Associated Press.

— Ble hjernevasket

Den kraftige og skallede armeneren, som er utstyrt med rødlig skjegg, er bare kjent under navnet Misha. Han skal selv ha konvertert fra kristendom til islam.

Ifølge Tsarnajev-brødrenes slektninger, var det Misha fikk Tamerlan til å oppgi sin store lidenskap boksing og til å hoppe av musikkstudiene.

Under påvirkning av den noe eldre armeneren ble den unge mannen stadig mer opptatt av radikal islamisme og konspirasjonsteorier som at jøder styrer verden og at CIA sto bak terroraksjonene 11. september 2001.

Les også

Her ble den etterlyste tatt

Han ble også en hissig motstander av USAs krigføring i Irak og Afghanistan, noe slektningene mener at Misha var skyld i.

— På en eller annen måte, overtok han hjernen hans, forteller onkelen Ruslan Tsarni.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Antatte al-Qaida-medlemmer pågrepet i Spania

  2. Planla å få tog til å spore av

  3. Canadisk politi: - Uskyldige liv ville gått tapt

  4. - Terroraksjon forhindret i Canada