Torsdag feiret svenskene sin nasjonaldag, og tradisjonen tro åpnet kongefamilien slottsportene for folket. Men i år var dørene til slottskirken stengt.

— Der inne forbereder de bryllupet, sier overhoffmesterinne Alice Trolle-Wachtmeister til NTB.

Prinsessen kommer til å svare på svensk

Lars-Göran Lönnermark, overhoffpredikant

Bak henne toger den ene personen etter den andre med dekorasjoner, tråkker over sperringene og forsvinner inn i kirken der vielsen finner sted lørdag.

Torsdag ettermiddag tok hovedpersonene en pause fra nasjonaldagsfeiringen og gjennomførte en generalprøve i Slottskirken. Brudepikene, brudeparet og den nærmeste familien deltok, og ifølge Aftonbladet var også brudgommens til nå ukjente forlover på plass.

Sier ikke ja

Det har vært spekulert på om Chris O'Neill ville velge prins Carl Philip som forlover.

— Det er ikke prinsen. Jeg vet hvem som er forlover, men nå kommer jeg ikke på navnet, smiler Trolle-Wachtmeister.

— Det er en av de amerikanske vennene.

Brudgommens amerikanske bakgrunn har påvirket hvordan vielsen er lagt opp. Et resultat er at Chris O'Neill ikke kommer til å si «ja» til prinsessen sin lørdag. Vielsen skal nemlig foregå på både engelsk og svensk, ifølge overhoffpredikant Lars-Göran Lönnermark, som forestår vielsen:— Prinsessen kommer til å svare på svensk, men Chris svarer på engelsk.

De engelskspråklige delene av vielsen vil bli tekstet på TV-sendingen.

Lönnermark, som også deltok på generalprøven i Slottskyrkan torsdag, har tidligere innrømmet til svensk P4 at han har øvd ekstra på den engelske teksten:

— Jeg må jo øve til det føles naturlig, jeg er vant til svensk.

Neddempet

Værmeldingene lover godt for bryllupsfeiringen, som starter med en privat middag på Grand Hotel fredag klokka 19. Kronprins Haakon, prinsesse Märtha Louise og Ari Behn deltar på vegne av den norske kongefamilien. Lørdag slutter kronprinsesse Mette-Marit seg til dem når de er gjester under vielsen og ved bryllupsmottakelsen på Drottningholm på kvelden.

Prinsessebryllup og sommervær til tross har ikke den svenske hovedstaden tatt helt av, og ikke i nærheten av slik det var da kronprinsesse Victoria giftet seg med prins Daniel for tre år siden. Det er få tegn til at et kongelig bryllup er rett rundt hjørnet. I den offisielle suvenirbutikken ved slottet selges kun ett produkt knyttet til feiringen: Et kremmerhus med bilde av prinsesse Madeleine og O'Neill, fylt med sjokoladefylte drops.

— De selger bra, men ikke mer enn andre søtsaker vi har her, sier en av de ansatte i butikken.

UNIK: Eneste offisielle suvenir i forbindelse med bryllupet mellom prinsesse Madeleine av Sverige og Chris O'Neill.
Scanpix