Gaddafis familie flyktet til Algerie

Mens opprørerne forsøker å ta Muammar Gaddafis hjemby Sirte, har den styrtede diktatorens kone og tre av barna hans kommet seg over grensen til Algerie.

FAMILIEN FLYKTER: En libysk opprørssoldat roper «Allahu Akbar» under kamper om Abu Salim-området i hovedstaden Tripoli forrige uke. NATO varsler nå retrett fra Libya etter det alliansens sjef kaller et vellykket oppdrag.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Gaddafis kone Safia, hans datter Aisha og sønnene Hannibal og Mohammed ankom Algerie mandag morgen, opplyser det algeriske utenriksdepartement i en uttalelse mandag kveld.

Familien flyktet etter at opprørsstyrkene den siste uken har tatt kontroll over det aller meste av Libya.

Les også

[No available link text]

Ifølge uttalelsen er Gaddafi-familiens ankomst meldt både til FN og Det libyske overgangsrådet.

Algerie har hittil forholdt seg strengt nøytralt til konflikten i Libya, noe som har fått enkelte av opprørerne til å anklage landet for å støtte Gaddafi-regimet.

Ta hjembyen

Uttalelsen inneholder imidlertid ingen opplysninger om hvor Gaddafi selv oppholder seg. Men mandag kunngjorde det italienske nyhetsbyrået ANSA at ifølge «autoritative diplomatiske kilder» oppholder Libyas eksdiktator og sønnene Saadi og Saif al-Islam seg i byen Bani Walid ti mil sør for Tripoli. De samme kildene sier til ANSA at en annen av Gaddafis sønner, Khamis, «nesten sikkert» er blitt drept på vei til Bani Walid.

Internasjonale medier rapporterte mandag at opprørsstyrker igjen forsøker å samle seg for å ta Gaddafis hjemby Sirte. Ifølge TV-kanalen Al Jazeera har opprørerne bedt om forsterkninger fra Tripoli, men forsterkningene vil ta tid fordi situasjonen i Tripoli heller ikke er avklart.

En NATO-talsmann i Brussel opplyste mandag at NATO-fly angrep mål ved Sirte for tredje dag på rad søndag. Britiske fly hadde også angrepet artilleri som Gaddafi-styrker hadde skutt med nær Sidra, vest for oljebyen Ras Lanuf.

NATO signaliserer retrett

Samtidig er NATOs rolle i Libya snart over etter en vellykket operasjon, ifølge generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Han sier han er godt fornøyd med militæroperasjonen i Libya og mener NATO har lyktes godt med oppdraget.

— Vi har i løpet av et halvt år løst en oppgave for FN, nemlig å beskytte sivilbefolkningen, sier han med henvisning til FN-resolusjonen som åpnet for bruk av militær makt i Libya.

Fogh Rasmussen understreker også at for første gang i forsvarsalliansens historie har europeiske land ledet en militæroperasjon.

- Nær sammenbrudd

Den amerikanske admiralen Samuel Locklear, som leder NATOs Joint Operations Command, sa i Qatars hovedstad Doha at Gaddafi-regimet er nær fullstendig sammenbrudd.

— Lommer av Gaddafi-vennlige styrker reduseres dag for dag. Regimet har ikke lenger kapasitet til å iverksette noen avgjørende operasjon, sa Locklear.

Han hevdet at NATO har ødelagt 5.000 militære mål i Libya siden mars.

Til Tunisia

Rundt 700 libyere, de fleste fra Gaddafi-lojale områder, har i løpet av helgen flyktet til Tunisia over grenseposten Ras Jdir, opplyser en representant for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) til nyhetsbyrået DPA.

UNHCR melder også at folk som tidligere flyktet fra Tripoli, er begynt å vende tilbake.

Opprørslederen Mahmoud Jibril har hatt samtaler med Algeries utenriksminister i Kairo, opplyste en algerisk talsmann mandag.

Frankrike gjenåpnet mandag sin ambassade i Tripoli. (©NTB)

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Sønnen deres ble skutt av politiet. Nå forteller de om Morten.

Vibekke og Lasse Michelsen vil at du skal vite at Morten fikk gjort mye før han ble psykisk syk.

Mest lest akkurat nå

  1. Sønnen deres ble skutt av politiet. Nå forteller de om Morten.

  2. 11 nye smittede i Bergen

  3. For ni måneder siden gjorde trebarnsfaren lett 50 armhevinger. Så begynte kroppen hans å dø.

  4. Meteorologen har en god nyhet til alle som er glade i snø

  5. Ekspertene diskuterer Norges koronaregler. Dette er endringene som kan komme.

  6. Sønnen fant Oddekalv: – Jeg var alltid der da det skjedde noe. Det var kanskje like greit at jeg var der nå også.