Kripos undersøker video som trolig viser de drapsmistenkte

Kripos undersøker nå en video av det som skal være mennene som er mistenkt for Marokko-drapene. På videoen sverger de fire mennene troskap til IS.

Publisert Publisert

IS-VIDEO: En video som ble publisert på Twitter torsdag ettermiddag viser fire personer, hvorav tre av dem er de som torsdag ble pågrepet for drapet på Maren Ueland (28) fra Bryne i Rogaland og danske Louisa Vesterager Jespersen (24). De fire på videoen sverger troskap til IS. Foto: S Foto: Skjermdump/Twitter / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Videoen viser fire menn, hvorav tre av dem skal være de som torsdag ble pågrepet, mistenkt for drapene på Maren Ueland (28) fra Bryne og Louisa Vesterager Jespersen (24) fra den danske byen Ikast. På filmen sitter mennene foran det som ser ut som et hjemmelaget IS-flagg.

Det er ikke bekreftet om den fjerde mannen på videoen er mannen som ble pågrepet allerede tidlig tirsdag.

– Jeg kan bekrefte at Kripos har fått tips om og undersøker denne videoen der fire menn sverger troskap til IS. Dette er en del av mye informasjon vi sitter og jobber med og som har kommet inn i løpet av onsdagen og torsdagen, sier kommunikasjonsrådgiver Axel Due i Kripos til NTB.

Ifølge Nettavisen kan ingenting av det som blir sagt på videoen direkte relateres til dobbeltdrapet i Atlasfjellene.

Les også

Møtte de to kvinnene før de la ut på tur i Atlasfjellene

Samme stemme

Twitter-kontoen som publiserte videoen, ble opprettet mandag 17.12, samme dag som de to kvinnene ble funnet drept ved leirplassen sin i Atlasfjellene, ifølge VG. Filmen skal ha blitt lagt ut torsdag ettermiddag. Kripos ønsker foreløpig ikke å si noe mer om resultatet av undersøkelsene av videoen.

Den danske terrorforskeren og spesialist på sunnijihadisme og militant islamisme, Tore Refslund Hamming ved Dansk institutt for internasjonale studier, har vurdert både denne videoen og en tidligere publisert video som har vært knyttet til drapshandlingen. Han mener å kunne fastslå at stemmen til mannen som sverger troskap til IS også kan høres på den andre videoen.

– Dette burde bekrefte autentisiteten til videoen, sier han.

Hamming forteller videre at det pågår en diskusjon på en IS-gruppe på nettet om drapene.

– Den ene siden feirer ved å hevde at drapene vil ødelegge Marokkos turistindustri. Den andre siden beklager drapene fordi det vil føre til massearrestasjoner av jihadister i landet, sier han.

Les også

Solberg: For tidlig å fastslå at dobbeltdrapet var en terrorhandling

Broren: - Hjernevasket

En av de fire mennene som er pågrepet for drapene på den norske og danske kvinnen i Marokko, ble hjernevasket, hevder broren hans i et TV-intervju.

– Han var helt normal. Han gikk i moskeen, og kom hjem igjen. Men jeg og familien vet ikke hvem som var vennene hans eller hvilke folk han omga seg med, sier en mann som ifølge TV-kanalen Kifache TV er broren til den ene av de fire mistenkte gjerningsmennene.

Ifølge VG og Dagbladet, som viser til TV-intervjuet med mannen, ber mannen myndighetene om å «overvåke dem som hjernevaskes». Han sier broren ikke hadde noen utdannelse og mener han ble påvirket til å endre tankesett. Han forteller videre at broren forsvant torsdag forrige uke, og at han ikke hørte noe fra broren før han ble pågrepet av politiet.

– Broren min var en vanlig person, men endret seg etter at han begynte å anlegge skjegg. Det er vennene til broren min som er grunnen til endringen. De hjernevasket ham, sier mannen.

Mannen siterer et koranvers der det heter at «Den som dreper et menneske (...), skal anses som han hadde drept hele menneskeheten.»

Ingen bistandsanmodning

Axel Due i Kripos opplyser til NTB at torsdagskvelden trolig vil gå før norsk politi eventuelt går ut offentlig med informasjon om hvilke konklusjoner de har trukket av undersøkelsene av Twitter-videoen.

Torsdag kveld hadde marokkansk politi fortsatt ikke kommet med en formell henvendelse til sine kolleger i Norge om bistand.

– Vi har en polititjenestemann der nede som yter bistand til Norge og som samler informasjon og representerer oss. Han bistår også marokkansk politi og myndighetene i landet. Sist jeg sjekket hadde det ikke kommet noen offisiell anmodning om at Kripos er ønsket å bistå med noe, sier han.

– Men, vi gjør grundige undersøkelser her i landet for å sikre at ingen spor og informasjon går tapt. Hvis marokkansk politi skulle be om bistand, er det viktig at vi har sikret alle spor og informasjon, sier han.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Nye pågripelser etter dobbeltdrapet i Marokko

  2. Dobbeltdrapet i Marokko etterforskes som terror

  3. «Maren elsket naturen og var veldig opptatt av rettferdighet»

  4. Maren Ueland (28) fra Bryne funnet drept i Marokko

BT anbefaler

Yngve ville fremleie til indere. «De ødelegger leiligheten med matlaging», skrev utleier.

«De er ikke til å stole på fordi de ødelegger leiligheten med matlaging», skrev utleieselskapet BKV Eiendom i e-post.

LES SAKEN
  1. Etterforskning
  2. Drap
  3. Kripos
  4. Marokko
  5. Den islamske staten (IS)