De beste shoppingtipsene i Paris

Her er områdene og butikkene du bør oppsøke.

Publisert Publisert

Skal du på shopping i Paris, kan det være vanskelig å vite hvor du skal begynne. Som i alle storbyer, finnes det ulike områder med ulikt særpreg og ulike butikker. Har du bare tid til ett område, anbefaler vi Marais, som strekker seg fra Pompidou-senteret i vest til Bastille-plassen i øst.

På slutten av 1800-tallet bosatte mange jøder seg i Marais. Fortsatt er bydelen kjent for å ha en stor andel jødiske beboere, og i rue des Rosiers selges blant annet kosher-mat.

Vintagebutikk i Marais. Foto: SIGNE DONS

I dag har også mange kunstnere og hipstere, eller det pariserne kaller for «bobos» (forkortelse for «bourgeois-bohème») inntatt Marais. Butikkene i området speiler innbyggerne, med en miks av merkebutikker i mellomhøy prisklasse, vintagebutikker og frittstående småbutikker med klær, interiørartikler og smykker.

Følg oss på Facebook!

Lunsjstopp

Starter du ved metrostasjonen St. Paul, kommer du rett inn i kjernen av Marais ved å krysse gaten rue de Rivoli og følge rue Pavée inn i området. Her finner du franske merkebutikker som Zadig et Voltaire, Comptoir des Cotonniers og Les Petites. På hjørnet av rue des Rosiers ligger den populære kleskjeden Cos.

Vintagebutikken Yukiko selger eksklusive vintage-plagg og -vesker, fra merker som Chanel, Vuitton og Hermès. Skobutikken Repetto har spesialisert seg på ballerinasko i alle mulige farger, og butikken Anna Rivka selger smykker.

Hos Abaco finner du skinnvesker som er produsert i Frankrike. Den lille vintagebutikken Vintage Désir, som holder til i et gammelt frisørlokale, er full av små retroskatter.

Passer det med et lunsjstopp her, anbefales for eksempel Au Petit Fer à Cheval eller Les Philosophes i Rue Vieille du Temple.

Paris' eldste tebutikk

Litt lenger vest i Marais ligger Paris’ eldste tebutikk, Mariage Frères fra 1854. Denne torsdags morgenen i oktober kommer én av dagens første kunder, Valentine Ipatovtsev, ut av butikken, der patinerte tebokser er stablet langs veggen helt opp til taket, og de ansatte bruker hvite, gammeldagse frakker. I hånden bærer hun en pose med yndlingsteen sin, «Sencha Vert».

— Jeg kjøper te her hver uke, det er min lille hverdagsluksus, forteller Ipatovtsev.

Mariage Frères har også en egen tesalong, der man kan slå seg ned med te og kake. Lokalene huser dessuten et lite temuseum.

Gatefrisør

I rue de la Verrerie ligger vintagebutikken Kilo Shop, som selger brukte klær kilovis. På gaten utenfor møter vi på Santiago Ariane og frisøren/skulptøren Kanu. Ariane står i frisørkappe, mens Kanu står bak med saks og lar Arianes lokker falle på bakken.

Forbigående ser ikke ut til å bry seg stort om at Kanu har flyttet frisørvirksomheten ut på fortauet.

— Da jeg kom tilbake til Paris, etter å ha bodd noen år i New York, hadde jeg ingen lokaler der jeg kunne klippe folk. Men mange ønsket å klippe seg hos meg, så jeg foreslo at vi kunne gjøre det ute på gaten, og det fungerer veldig bra. For meg er det også et politisk statement. Jeg behøver ikke tilhøre en salong for å være verdt noe, mener Kanu, som kaller seg «haircowboy» og har mange faste kunder.

Place des Vosges

Fortsetter du videre østover i Marais, kommer du til Place des Vosges, den kjente parken som er omringet av broganger der gallerier og enkelte cafeer holder til. Plassen er fin, men også den mest turistifiserte i Marais.

Vil du unngå turistcafeene i og ved plassen, kan du i stedet gå til Chez Janou på nordsiden av Place des Vosges for en kaffe eller lunsj.

Konseptbutikk og bokkafé

I utkanten av Marais, i boulevard Beaumarchais, står en rød, liten bil plassert utenfor inngangen til konseptbutikken Merci. Bilen er blitt kjennemerket til den store butikken som åpnet i 2009.

afp000424616.jpg Foto: SIGNE DONS

I Merci finner du alt du ikke visste du ønsket deg av klær, interiør, oljer, kremer og designgjenstander.

Men Merci er mer enn en butikk. Du kan også oppleve kunstinstallasjoner, eller lese en bok og få noe å spise eller drikke i bokcafeen.

Innehaverne av Merci har dessuten en etisk tanke bak konseptbutikken. En del av overskuddet gir de til en veldedig organisasjon for barn på Madagaskar. Derav navnet «Merci», altså «takk».

Produktene de selger er også valgt ut med tanke på miljøet. Flere av møblene og interiørartiklene er laget av naturmaterialer eller gjenvunnet materiale.

Audrey Hepburn

Denne dagen møter en pappfigur av Audrey Hepburn oss innenfor dørene. Merci hyller Hepburn i forbindelse med moteuken i Paris, og har gjort plass til en glamorøs salong der små svarte kjoler henger på stativene til salgs. I salongen møter vi skuespiller Claudine Bonnome, som ofte kommer til Merci, både for å kikke og shoppe, og for å øve på tekster til skuespillene hun spiller i.

— Jeg liker så godt den rolige stemningen her, og jeg liker at de har en etisk tanke bak produktene de velger ut. Det er dessuten inspirerende å øve på tekstene mine her. Ofte går jeg ned i cafeen i kjelleren, der det er færre mennesker, forteller Bonhomme, før hun spør:

— I teatergruppen min holder vi på å øve oss på Pir Gint. Kan jeg spørre deg hvordan det egentlig uttales?

— Peer Gynt.

— Peer Gynt. Tusen takk, sier Bonnome, som gir oss teaterbilletter til forestillingen hun spiller i for tiden, før hun forsvinner ut igjen i Paris’ gater.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Her ble bobilen og personbilen stående bom fast: – Det var litt uventet, kan man si

  2. Nå oppdateres smitterådene for buss og bane

  3. Over 4000 var uten strøm

  4. Superstjernen ber om møte med Erna Solberg

  5. «Ocean Viking» slo alarm: – Migranter truet med å skade seg selv og andre

  6. Motorsykkel kjørte i autovernet i Åsane