Brussel-politiet måtte mobilisere på flere fronter

Belgisk politi har utført 13 nye aksjoner i kjølvannet av terroren. Men har også måttet mobilisere mot nasjonalistiske fotballpøbler.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Svartkledde og maskerte marsjerte flere hundre unge menn inn på børsplassen i sentrum av Brussel søndag ettermiddag.

Der familier, unge og gamle var i ferd med å legge ned blomster og tenne lys for terrorofrene, var det plutselig kaos, brøling og knuffing som gjaldt.

— Vi elsker Belgia. Vi hater IS, ropte det som ble beskrevet som rundt 400 fotballpøbler.

Les også:

Les også

Slik kjente terroristene hverandre

De hevet armene til nasjonalistiske slagord og brettet ut et stort belgisk flagg. Politi i fullt opprørsutstyr omringet dem, tok til slutt i bruk vannkanoner og presset gruppen bort fra børsplassen, som er blitt et improvisert minnested etter tirsdagens terror.

Rundt ti ble pågrepet.

— Jeg er sjokkert, at slike slyngler kommer og provoserer folk på et minnesmerke, sier Brussel-ordfører Yvan Mayeur til nyhetsbyrået Belga.

Aksjoner

Myndighetene hadde tidligere avlyst en planlagt fredsmarsj for å gi politiet arbeidsro i etterforskningen av tirsdagens terror, som IS sier de står bak.

Nasjonalistisk fotballpøbel kuppet minnestedet etter Brussel-terroren søndag før gruppen på flere hundre menn ble drevet bort av politiet. Foto: NTB scanpix

I tillegg til å måtte rykke ut med store mannskaper til børsplassen, utførte politiet i løpet av første påskedag 13 aksjoner i ulike distrikter i og rundt Brussel som et ledd i arbeidet etter angrepet.

BT i Brussel:

Les også

Slik er Brussel splitta i to

I en uttalelse sier den føderale påtalemyndigheten ifølge Reuters at totalt ni personer ble avhørt «i sammenheng med terrorsaker». Fem av dem ble siden sluppet fri.

Det er blitt gjennomført et stort antall aksjoner og pågripelser i dagene etter angrepene. Lørdag siktet belgisk påtalemyndighet tre menn for terror. Blant dem er Fayçal Cheffou, som belgiske medier antar er den tredje bombemannen på Brussel lufthavn.

Åtte ettersøkt

Ifølge den tyske avisen Die Welt leter europeiske sikkerhetstjenester fortsatt etter minst åtte personer som mistenkes for koblinger til terrorangrep.

Samtidig har italiensk politi pågrepet en algerisk mann som anklages for å ha produserte falske dokumenter til personer knyttet til angrepene både i Brussel og Paris.

Mannen skal ifølge AFP ha nektet å svare på spørsmål til nå.

Minst 28 personer ble drept i tillegg til tre antatte selvmordsbombere i tirsdagens terror i den belgiske hovedstaden. Rundt 340 ble såret, og flere av dem mottar fortsatt intensivbehandling.

Lys

Både før og etter uroen på børsplassen var det stille minnemarkeringer og lystenning som preget Brussel første påskedag.

— Det er trist. De prøver å utnytte noe som ikke tilhører dem, sa Stephanie Giot til NTB og nektet å la de svartkledde mennene presse henne bort fra minnestedet.

Les også:

Les også

Sendte melding til kjæresten kort tid før bombeangrepene. Så ble det helt stille fra ham.

— Det var nettopp mennesker fra alle nasjoner og av alle hudfarger her for å vise samhold. Nå er det bare hvite menn som brøler. Men de blir snart glemt, sa hun.

En lang rekke belgiere på vei fra påskegudstjeneste la turen innom plassen i løpet av søndagen.

— Det er påske, og denne dagen handler om håp. Det er et valg å ikke være redd. Vi skal ikke gi terroristene det de ønsker seg mest, sa Sandra Roose og hadde med seg barna på elleve og fem.

Les også:

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. CNN: Telefonsamtale kan ha avslørt Abdeslam

  2. Brutalt selvmordsangrep i familiepark i Lahore

  3. Fransk politi hevder å ha avverget nytt terrorangrep