Norge lover mer grønne penger

Mer penger til regnskog. Mer penger til grønt klimafond. Mer penger til klimakvoter. Norge åpner pengesekken i Paris, men får kritikk for dobbeltkommunikasjon.

PÅ PLASS: Verdensbankens president Jim Yong Kim og statsminister Erna Solberg ankommer pressenkonferansen på åpningsdagen av FNs klimakonferanse i Paris 2015. Foto: Berit Roald / NTB

 • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

— Dette møtet eruhyre viktig, sa statsminister Erna Solberg (H).

Under hellerkaotiske forhold innledet hun mandag klimatoppmøtet i Paris sammen med over 140andre stats- og regjeringssjefer.Målet er å meisle ut en ny klimaavtale.

— Det må bli etvendepunkt slik at vi får på plass en global avtale. Norge kommer her med storeambisjoner om at vi skal få det på plass, sierstatsministeren til norsk presse oglover flere tiltak.

Øker bidragene

Først og fremstlover Solberg å fortsette den norske regnskogsatsingen i Brasil fram til 2020. Samtidig inngås et nytt samarbeid med Colombia.

— Mange kaller nå regnskog for verdens beste klimatiltak, sierSolberg.

 • Norge skal fortsette å kjøpe klimakvoter fra utviklingsland etter 2020.
  Norge vil også doble støtten til Det grønne klimafondet.Bidraget skal fram mot 2020 økes fra 400 millioner kroner i året til 800millioner. Vilkåret Norge setter, er at fondet må sikre verifiserteutslippsreduksjoner fra redusert avskoging i utviklingsland.

I tillegg skal Norge doble innsatsen når det gjelder ren energi fram mot2020. Pengene skal gå til forskning og innovasjon.

— Hvis vi skal klare å nå 2-gradersmålet, må det utvikles ogimplementeres ny klimavennlig energiteknologi i en skala som verdenikketidligere har sett maken til, sa Solberg til pressen i Paris.

Budsjettkutt

SVs Heikki Eidsvoll Holmås mener på sin side at regjeringen dobbeltkommuniserer om pengebidragene. Han viser til at det både i siste revisjon av statsbudsjettet for 2015 og i enigheten om statsbudsjettet for 2016, legges opp til kutt på flere hundre millioner kroner i postene for klima- og skogsatsingen og bistand til klimatiltak og fornybar energi.

 • De tar med den ene hånden og gir smuler tilbake med den andre, sier Holmås til NTB.

Miljøpartiet De Grønne er glad for at støtten til Det grønne fondet økes, men skulle gjerne sett en større sum.

— Når det søkkrike oljelandet Norge ikke kan avse mer enn 800 millioner kroner i året, er jeg stygt redd for at dette møtes med irriterte skuldertrekk internasjonalt, sier MDGs Rasmus Hansson.

Ønsker skogkvoter

Norge varslet mandag også at det skal spyttes inn over 200 millioner kroner i etnytt fond for kjøp av klimakvoter fra utviklingsland.

På sikt håper Norge dessuten på å kunne få klimakvoter i byttemot penger som gis i støtte til bevaring av regnskog.

Les også

Flere tusen par sko i klimademonstrasjon i Paris

— Foreløpig er det bistandspenger. Så får vi se i framtida.Hvis vi skal bli klimanøytrale, vil også kvotespørsmålet være viktig, og visynesskog skal få en bedre plass nå enn det gjorde i Kyoto-avtalen, sier Solberg tilNTB.

Hvilke regler den nye klimaavtalen vil ha for kvotehandel,er fortsatt i det blå. Spørsmålet vil høyst sannsynlig bli utsatt, slik atdetaljene ikke kommer på plass før tidligst neste år.

Tror på avtale

Solberg har likevel tro på at det villykkes forhandlerne i Paris å få på plass en overordnet avtale. Selv omavtaleteksten fortsatt inneholder rundt 1.700 uenighetspunkter.

Les også

Til Paris for å redde klimaet

— Det er veldig mye positivt i oppkjøringen tilklimatoppmøtet, sier statsministeren og viser til at 182 land har meldt inn nasjonaleklimaløfter i forkant av toppmøtet.

Forhandlerne har nå to uker på seg til å komme i mål.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

– Jeg har alltid vært god på å snu ting

Morten Røssland er klar og tydelig: Han er bergenser, og bergensere som sier de ikke vil trene Brann, lyver.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. E39-ulykke skapte fergekaos

 2. – Best å nyte denne helgen

 3. Partene var enige. Nå er Søderlunds overgang satt på vent.

 4. Slik sikrer de den utbrente elbilen: – Kan lekke giftige stoffer

 5. Nye innreiseregler: Disse landene skifter farge

 6. Monika søkte om støtte til datterens trening: – Da jeg fikk svaret, ble jeg ganske sjokkert