Trump aksepterte nominasjonen

Cleveland: Donald Trump åpnet sin tale til landsmøtet i Cleveland med å si at han «ydmykt og takknemlig aksepterer nominasjonen» som presidentkandidat.

Publisert Publisert

Ingen tvil om hvem som var hovedpersonen i Cleveland torsdag. Foto: Rick Wilking / Reuters / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Trump ble klappet inn på scenen etter at delegatene først hadde fått se en film om livet hans på storskjerm og en fyldig og hyllende introduksjon fra datteren Ivanka, skriver NTB.

Etter formelt å ha takket for nominasjonen, ble han med på publikums taktfaste rop: «USA! USA! USA!».

Avbrutt

Trump åpnet som ventet med å si at han vil gjøre USA til et land styrt av lov og orden.

— Jeg har en beskjed til dere alle: Forbrytelsene og volden som plager nasjonen i dag, skal få en slutt, sa presidentkandidaten, i tråd med lekkasjer som hadde kommet tidligere på kvelden.

Et stykke ut i talen ble Trump avbrutt av en fredsaktivist i salen. Dermed ble det et minutts opphold i det som var nesten like mye en tirade mot Demokratene som en tale for hans egen politikk.

Aktivisten forsøkte å rulle ut et banner og skal ha ropt «No wall!» - «ingen murer» - mens hun ble ført ut av sikkerhetsvakter. Et av de utenrikspolitiske vedtakene Trump har varslet er en mur langs grensen mot Mexico for å stanse ulovlige innvandrere.

Ulovlig innvandring

Han hadde publikum i sin hule hånd da han plukket fram eksempler på statistikk for alvorlig kriminalitet som har blitt verre det siste året - selv om de samme feltene har sett en tydelig forbedring om man ser Barack Obamas presidentperiode under ett.

Publikum fulgte også med da han gikk videre og snakket om ulovlige innvandrere som får «gå fritt omkring» og trusselen de utgjør.

Derfra var overgangen kort til sosiale problemer som særlig rammer amerikanere med afrikansk og latinamerikansk bakgrunn.

- Verden er mindre trygg

Etter å ha tegnet et dystert bilde av økonomisk elendighet og en svekket handelsbalanse, snakket han om hvordan amerikanere gang på gang har blitt ydmyket i utlandet. Her viste han blant annet til angrepet på utenriksstasjonen i Benghazi i Libya.

— USA og verden er langt mindre trygg og stabil enn før Obama bestemte seg for å la Hillary Clinton styre vår utenrikspolitikk. La oss slå henne i november, sa han og la til at han tror Obama virkelig angrer på utnevnelsen av Clinton.

— Død, ødeleggelse, terrorisme og svakhet er hennes ettermæle, langet han ut mot kvinnen som neste uke blir formelt utnevnt til å stille mot Trump i presidentvalget i november.

- Amerika først

Han gjentok også løftet om en rask seier over IS og å gjøre slutt på islamistisk terrorisme. Videre lovet Trump å sette amerikanere og USAs interesser først, noe han mener skiller ham fra «motstandernes plan».

— Så lenge vi ledes av politikere som ikke vil sette USA først, kan vi være sikre på at andre land ikke vil behandle USA med respekt, den respekten vi fortjener. Dette kommer til å forandre seg i 2017.

Trump skal og få fart på økonomien med «millioner av nye jobber og milliarder i ny velstand». Han sier han har møtt folk som har mistet jobben og folk som ikke lenger har en stemme i samfunnet.

— Jeg skal være deres stemme, lovet han i talen, som ble godt mottatt i den fullsatte landsmøtesalen.

Publisert