Hjelp på vei til flomofrene

Leger og medisinsk utstyr sendes nå i all hast til de oversvømte områdene i India, der nesten 1,2 millioner mennesker er blitt hjemløse.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Samtidig trues nabolandet Bangladesh av en flomkatastrofe.

Minst 90 mennesker var inntil mandag funnet omkommet i den fattige østindiske delstaten Bihar, der mange landsbyfolk har holdt til på hustak i dagevis. Andre må overleve på blader og røtter fra planter de finner, og hjelpearbeiderne er til dels dårlig utstyrt.

Hjelpebehovet er enormt. I en leir i Saharsa-distriktet, omtrent 1.200 kilometer nordøst for Indias hovedstad New Delhi, forsøkte en sykepleier mandag å behandle syke, uten andre medisiner enn en enkelt pakke reseptfrie smertestillende midler.

Fare for epidemier FN-arbeidere advarer om fare for epidemier. – Varmen, mangelen på trygt drikkevann og dårlige hygieniske forhold øker faren for vann— eller vektorbårne sykdommer (der smitten overføres fra dyr eller insekter til mennesker), ble det sagt mandag.

– I noen av gigantleirene som nå er under bygging, vil det være tilfredsstillende sanitære forhold. Men disse leirene er ennå ikke klare, påpekte nødhjelpsspesialisten Mani Kumar i FNs barnefond UNICEF.

Siden monsuntiden begynte i Sør-Asia i juni, har mer enn 1000 mennesker mistet livet i oversvømmelser. Verst var styrtregnet og flomvannets herjinger i delstaten Uttar Pradesh nord i India i juli.

Bangladesh I mange landsbyer langs grensen mellom India og Bangladesh vasser folk til knes i vann, mens de priser seg lykkelige over at forholdene ikke er verre. Inne i Bangladesh har minst 50.000 måttet flykte fra vannmassene som har oversvømt over 100 landsbyer.

Mange skoler er stengt for undervisning og i stedet omgjort til oppsamlingsleirer for flomofre. Vannstanden i landets tre største elver øker faretruende, advarte senteret for flomvarsling i Bangladesh mandag.

Situasjonen i Bangladesh kan komme til å forverre seg vesentlig i løpet av dagene fremover, het det i denne advarselen. For vannstanden i de store elvene stiger med opp til 15 centimeter per dag.

Foto: RUPAK DE CHOWDHURI / REUTERS

Foto: RUPAK DE CHOWDHURI / REUTERS

Publisert
BT anbefaler

Alle sjefene har dratt fra Stadion

Tre av Brann-sjefene møttes på Stadion søndag. Fremdeles vil ingen av dem si hva som skjer.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. «Da alt var over, spilte Lars Arne Nilsen til 10 på børsen. Sjefene hans, derimot ...»

  2. Mens statens helse­direktør ber folk fortsette med hjemme­kontor, vil statens mann i Vestland ha alle på jobb igjen

  3. Ulykke i Vaksdal: – Fører av den ene bilen har løpt fra stedet

  4. Om morgenen var både datteren og bilen borte. Så ble jenten funnet med to i promille.

  5. Her blir Nilsen rørt av tanken på sin nære kollega: – En jeg kan gå i krigen med

  6. Derfor velger Bård (20) å bruke munnbind på bussen