WHO erklærer H1N1 som pandemi

Svineinfluensaen er nå en global pandemi. Det ventes mange smittede i Norge, men erklæringen utløser ingen umiddelbare tiltak.

  • Aftenposten
  • Mona W. Claussen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Klokken 18 torsdag hevet Verdens helseorganisasjon (WHO) sin faseinndeling for nye influensa A (H1N1) til nivå seks, det øverste nivået i en pandemi. Det betyr at vi har en global pandemi med ubegrenset geografisk spredning.

– Det betyr ikke at sykdommen har forandret seg og blitt mer alvorlig. Det betyr ikke at befolkningen skal være mer urolig enn den var før nivåhevingen, beroliger helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

Verre enn vinterinfluensa

På verdensbasis har influensaen krevd 141 dødsofre, mens over 27.700 er smittet. I Norge har til nå 13 personer fått svineinfluensa. Elleve av dem er smittet i USA eller Mexico, mens to er smittet etter å ha bodd med en av disse.

Helsedirektoratet regner med at mange flere kan bli syke, fordi få har immunitet.

– Et ikke ubetydelig antall vil få et alvorlig sykdomsbilde. Langt flere kan bli syke enn ved en ordinær vinterinfluensa, sier han.

Overlege ved Folkehelseinstituttet Bjørn Iversen sier det er sannsynlig at influensaen vil spre seg over hele verden, men ikke med det første.

– Vi tror det er mest sannsynlig at den vil spre seg relativt rolig fremover, men at spredningen vil øke på igjen utover høsten, sier han.

Alvorlig for få

WHO ser på svineinfluensaen som mer alvorlig enn vanlig influensa. Det gjør de fordi noen få av dem som blir rammet, får et alvorlig sykdomsbilde, og også fordi denne sykdommen foreløpig i hovedsak berører unge mennesker.

Helsedirektøren understreker at myndighetene følger utviklingen nøye.

– Vi vet fra historien at et nytt influensavirus alltid er ustabilt. Det er også dette viruset. Selv om vi ikke venter at viruset vil forandre seg og gi en langt mer alvorlig sykdom, må vi ha en beredskap for at det kan skje, sier han.

– For at folk ikke skal behøve å gå rundt å være bekymret, skal Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og helsemyndighetene følge denne situasjonen tett for å være godt forberedt dersom sykdommen skulle bli mer alvorlig.

Ventet utvikling

Fasehevingen betyr at spredningen er økende, og at det er vedvarende smitte i den generelle befolkningen på flere kontinenter.

Helsemyndighetene endrer ingen råd. De fraråder fortsatt ikke reiser til noe sted, og det er de samme smittevernrådene som gjelder: Ikke bli utsatt for hoste fra dem som har sykdommen, og vask hendene ofte.

Helse— og omsorgsminister Bjarne Haakon Hansen (Ap) sier utviklingen er som ventet og at Norge er forberedt.

– Viruset har så langt vist seg ikke å være så farlig som vi kunne fryktet. Det meldes fra enkelte land om at situasjonen kan sammenlignes med en vanlig sesonginfluensa. Vi håper det ikke vil bli verre, men vi er forberedt om så skulle skje, sier han

Vaksinen kommer

Selve sykdommen har ikke forandret seg, og de som blir smittet, opplever den stort sett som en ordinær influensasykdom med feber, muskelsmerter og sterk sykdomsfølelse. Noen blir også kvalme, får diaré og luftveissymptomer.

Siden viruset ikke har forandret seg og gjort seg resistent, virker derfor fortsatt Tamiflu mot viruset. Med fase seks starter også produksjonen av pandemivaksine.

Helsedirektøren gjør det klart at Norge står i køen for å få vaksinen når den er klar.

– Det er landene med kontrakt om leveranse om tidligvaksine som får denne. Norge er et av de landene. Vi forventer at de første leveransene til Norge kommer mot slutten av året, sier han.

Se listen over norske smittede her.

Smittefaren

Følgende land har områder med vedvarende lokal smitte, opplyser Folkehelseinstituttet:

  • Mexico
  • USA: Alle stater unntatt Alaska
  • Canada: Provinsene British Columbia, Alberta, Ontario, Nova Scotia, Quebec, Saskatchewan og Manitoba
  • Japan: Prefekturene Hyogo og Osaka
  • Australia: Delstaten Victoria
  • Chile
  • Panama

I dag ble alle barnehager og grunnskoler i Hongkong stengt for to uker. 60 personer i Hongkong er så langt blitt smittet av influensaviruset, og myndighetene frykter spredning.

Sist en influensa fikk betegnelsen pandemi, var i 1968, da Hongkong-influensaen krevde 3 millioner liv, skriver Dagens Nyheter.

Hvert år dør gjennomsnittlig 41.400 mennesker som følge av vanlig influensa bare i USA. I hele verden dør mellom 250.000 og 500.000 mennesker.

Publisert
STENGT: Alle barnehager og grunnskoler i Hongkong ble stengt i dag.

Les mer om dette temaet

  1. Svineinfluensa i Fjell

BT anbefaler

Sjekka kor mange som var inn­lagde av andre årsaker: – Eg er litt overraska

Sjukehuset ventar at fleire vil ha covid-19 som tilleggsdiagnose framover.

LES SAKEN