Israel rystet over «jødisk terrorist»

Pågripelsen av en terrormistenkt bosetter har skapt ny frykt for at fanatiske israelere vil gå langt for å hindre fred og forsoning med palestinerne.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Israelsk politi pågrep i oktober den 37 år gamle amerikanskfødte bosetteren Yaakov Teitel, i israelske medier omtalt som «den jødiske terroristen».

Teitel var i ferd med å henge opp plakater med teksten «Død over sodomittene» i et ultraortodokst nabolag i Jerusalem da han ble pågrepet.

I avhør har han tilstått å ha drept to palestinere, en drosjesjåfør og en gjeter, på 1990-tallet. Ifølge sin egen forsvarer hevder han å være «herrens utsending» som bare har fulgt Guds befaling.

Drap og terrorbomber

Politiet mistenker også firebarnsfaren for å ha drept to israelske politimenn på den okkuperte Vestbredden tidligere i år.

De to politimennene ble skutt og drept fra kloss hold gjennom sidevinduet på bilen de satt i, og militante palestinere fikk skylden for drapene.

Teitel anklages samtidig for å ha stått bak minst ti andre terroraksjoner de siste tre årene, blant dem drap på palestinere og angrep mot venstreorienterte israelere, homofile og kristne.

Flere er såret i angrepene, blant dem en 15-år gammel kristen israeler og den israelske professoren Zeev Sternhell, som ble hardt skadet av en bombe.

Følges tett

Den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet har lenge holdt et våkent øye med høyreekstreme bosettere og ultraortodokse, og de har gjentatte ganger advart mot faren for at de skal gripe til terror.

Shin Bet mistenker blant annet folk fra disse miljøene for å ha stått bak en rekke uoppklarte drap og angrep på palestinere på Vestbredden de siste årene, og pågripelsen av Teitel kan være begynnelsen på en større opprulling.

Blant de uoppklarte terrorangrepene er trippeldrapet på en palestinsk familie i 2001. Drapene skjedde året etter at Teitel permanent slo seg ned i området. Det yngste offeret var en tre måneder gammel baby, men gjerningsmannen, som ifølge øyenvitner var iført jødisk kalott, ble aldri pågrepet.

Medskyldige?

En av Teitels naboer i bosettingen Shvut Rachel på den okkuperte Vestbredden, Yossi Spinoza, ble pågrepet denne uken, mistenkt for å ha samarbeidet med Teitel.

Avraham Richland, som har nære bånd til den forbudte jødiske terroristgruppen Kahane Chai, skal også ha hatt nær kontakt med Teitel. Richland ble pågrepet i forbindelse med et angrep mot en buss nord i Israel i 2005, som kostet fire palestinere livet.

Mistanken om at Teitel langt fra opererte alene, styrkes av at han hadde importert nok våpen fra USA til å utruste en hel kommandogruppe.

Terrornettverk

Israelske kommentatorer har for lengst trukket parallellen med Kahane-tilhengeren Baruch Goldstein, som massakrerte 29 palestinere i en moské i Hebron i 1994, og Yigal Amir som skjøt og drepte statsminister Yitzhak Rabin under et fredsmøte året etter.

Frykten er at Teitel kan være del av et større jødisk terrornettverk, som det som på 1980-tallet gjennomførte attentater mot palestinske ordførere, plantet bomber på busser og planla å sprenge Klippemoskeen i Jerusalem.

Senest i 2003 rullet Shin Bet opp en slik jødisk terrorgruppe. Gruppen hadde planer om å sprenge flere palestinske skoler på Vestbredden i luften.

Publisert: