- Høyesterett vil behandle Kongo-saken

Kongos utenriksminister garanterer at Joshua French og Tjostolv Moland ikke vil bli henrettet. Samtidig sier han at en høyesterettsanke vil bli behandlet i hovedstaden.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har fått forsikringer fra den kongolesiske utenriksministeren Alexis Thambwe Mwamba at dødsdommen mot de to nordmennene ikke vil bli fullbyrdet.

— Han har kategorisk garantert for at det ikke vil skje. Det er moratorium på dødsstraff i Kongo, noe han understreker, sier Støre til NTB.

Artikkelen fortsetter etter videoespilleren,

Flyttes til Kinshasa

Støre tok kontakt med Mwamba kort tid etter at den nye dommen falt mot nordmennene torsdag og ga uttrykk for alle norske bekymringer i saken.

Mwamba gjorde samtidig klart at en eventuell behandling i kongolesisk høyesterett ikke vil skje i Kisangani.

— Utenriksministeren sa til meg at Høyesterett holder til i hovedstaden og at den fører slike saker i hovedstaden. Det tar jeg som et uttrykk for at det vil skje, sier Støre.

Han sier samtidig at norske myndigheter ikke vil gå aktivt inn i den pågående rettsprosessen i Kongo.

— Det å gå tungt inn i en slik prosess, mens den pågår, kan slå tilbake. Vi skal følge med, men ikke på en måte som kan gi inntrykk av at de er representanter for staten Norge. Men de er nordmenn, og vi følge dem opp på humanitært vis, sier Støre.

Varsom om skyld

Som ved tidligere samtaler understreket Støre overfor Mwamba at både spiontiltalen mot nordmennene og erstatningsansvaret overfor Norge er grunnløst.

— Jeg har klart oppfattet at han har forstått at de to ikke har opptrådt på vegne av Norge, og at Norge ikke er part i saken. Jeg har også fremført kritikk mot rettssikkerheten, sier Støre, som samtidig har voktet seg vel for å si noe om selve drapstiltalen mot de to.

— Det har vært viktig for meg å si at Norge ikke tar stilling til skyldspørsmålet, som er veldig alvorlig, sier Støre.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Dødsdommene opprettholdes

  2. Støre reagerer sterkt på dødsdommen

  3. Ankesaken i Kongo starter tirsdag

BT anbefaler

De har kjempet om Bergen i snart to år. Nå er det bestemt hvem som får bli.

Kommunen har nå bestemt hvilke tre selskaper som får dele byen mellom seg de neste to årene.

LES SAKEN