Obama: – Det er min tur til å takke

Chicago: USAs president Barack Obama sa at tirsdagens avskjedstale var hans mulighet til å takke etter alle de hyggelige hilsenene han har mottatt i de siste ukene av sin presidentperiode. Han var rørt til tårer.

Publisert Publisert

AVSKJED: President Barack Obama (t.h.) med sin kone Michelle Obama og datteren Malia. Visepresident Joe Biden og konen Jill Biden etter at Barack Obama hadde holdt sin avskjedstale som amerikansk president. Foto: Pablo Martinez Monsivais / TT / NTB Scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel
Obamas siste tale som president: - Vi står og faller som ett

I sin siste tale som USAs president skrøt Obama av hva han hadde fått til.

– Hvis jeg hadde sagt til dere for åtte år siden at Amerika ville snu en stor depresjon, få fart på bilindustrien, og starte den største veksten i antallet jobber i vår historie. Hvis jeg hadde sagt til dere at vi ville åpne et nytt kapittel i vårt forhold til det cubanske folket, få en slutt på Irans atomprogram uten å avfyre et skudd og ta ut mannen som sto bak angrepet den 11. september 2001. Hvis jeg hadde fortalt dere at vi ville få til rett til ekteskap for likekjønnede, og sikre helseforsikring for nye 20 millioner amerikanske borgere, så ville du kanskje ha sagt at vi prøvde å få til for mye, sa Obama ifølge Aftenposten.

– Men det er det vi har gjort. Det er det dere har gjort.

Den avtroppende presidenten hadde så vidt begynt på talen i Chicago før publikum kom med taktfaste rop om «fire år til». Det er ikke mulig, lød svaret fra podiet. Mantraet har blitt et slagord blant mange av presidentens tilhørere, som gjerne skulle sett at han ble sittende i Det hvite hus i en periode til. Men grunnloven sier at etter to perioder, åtte år, er det ubønnhørlig slutt.

– Jeg kan ikke det, var svaret på «kravet» om fire år til.

SISTE TALE: Barack Obama holdt sin avskjedstale på hjemmebane i Chicago. Foto: Pablo Martinez Monsivais / TT / NTB Scanpix

Obama holder sin takketale i hjembyen Chicago, dit han kom som ung mann og begynte med menighetsarbeid og våknet politisk. Til stormende jubel og tonene fra U2s «City of blinding lights» åpnet han med den klassisk frasen «my fellow Americans».

Les også

8 saker som sikrer 2016 en plass i historiebøkene

– Det er godt å være hjemme. Michelle og jeg har blitt rørt av alle lykkønskningene vi har fått de siste ukene, og i kveld er det min tur til å takke dere. Våre samtaler med det amerikanske folket over hele landet og i alle lag, er det som har holdt meg inspirert og har holdt meg i gang, sa Obama til ytterligere jubel.

Rett til liv og frihet

Han kom også med kommentarer som viste direkte til både hans eget valgkampslagord og den amerikanske grunnloven.

– Endring skjer bare når vanlige folk blir involvert og engasjert og krever endring. Etter år tror jeg fortsatt på det. Det er det bankende hjertet bak ideen om Amerika. Troen på at vi alle er skapt like, med enkelte ukrenkelige rettigheter – retten til liv, frihet og til å søke lykken, sa den avtroppende presidenten og siterte dermed direkte fra den amerikanske uavhengighetserklæringen fra 1776.

Les også

Isfront mellom Obama og Trump

Lover en smidig overgang

USAs avtroppende president Barack Obama lover en smidig overgangsperiode når påtroppende president Donald Trump innsettes om ti dager.

Obama sa under tirsdagens tale til folket at han har lovet Trump en smidig overgang, akkurat som George W. Bush gjorde for ham.

– Det er opp til oss alle å sørge for at våre myndigheter kan hjelpe oss å møte de mange utfordringene vi står overfor, fortsatte Obama i talen.

Han sier videre at nasjonens politikk må reflektere «det anstendige folket» amerikanerne er.

Krever solidaritet

I tillegg til å takke for de åtte årene som nasjonens president, ba han sine tilhengere gå i bresjen for å skape en ny samfunnskontrakt.

– Demokrati krever solidaritet. Til tross for alle våre forskjeller så står vi alle sammen i dette. Vi står og faller som ett, fortsatte Obama.

Obama, USAs første svarte president, påpeker at det aldri var realistisk å få et Amerika fritt for rasisme på åtte år. Han mener det har blitt bedre, men sier «vi er ikke der vi trenger å være». Obama, med klar adresse til Trumps uttalelser om å nekte muslimske innvandrere til USA, nevner videre at han selv forbyr diskriminering mot muslimske amerikanere.

– De er like patriotiske som vi er, sier Obama.

Rørt til tårer

Obamas ord om familien var det meste motiverende og oppløftende i hans siste tale som USAs president. Og han måtte tørke noen tårer da han takket både konen Michelle og barna for å ha latt ham bruke åtte år i denne jobben.

– Dere tok en jobb dere ikke ba om, og dere gjorde det med verdighet, mot, stil og godt humør, fortsatte en tydelig rørt Obama: Han sa at av alt han har gjort her i livet, så er han mest stolt av å være far til sine døtre.

Presidenten takket også sin visepresident, Joe Biden, og sa at å velge ham var det første og beste valget han tok, ifølge Aftenposten.

Publisert