Katten er menneskets beste venn

Stadig flere nordmenn velger å ha et dyr i hjemmet. Katten er blitt menneskets beste venn. Katt er nemlig det desidert mest populære kjæledyret i norske hjem.

HALAIEN: Schæferhunden Ronja titter frem fra under bordet.<p/>FOTO: GIDSKE STARK
KJÆLEDYR: Stadig flere nordmenn holder kjæledyr - hund og katt er mest populære. Tom Thomsen og hans familie holder seg med flere katter og en hund.<p/>FOTO: GIDSKE STARK
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

TOR LEIF PEDERSEN

Rundt 758.000 husstander — hver fjerde norske husstand - har familiedyr, ifølge stortingsmelding nr. 12, 2002 - 2003 fra den norske regjering.

Katt er det suverent mest populære kjæledyret i Norge. Ifølge en spørreundersøkelse som Opinion gjorde på oppdrag fra regjeringen i juni 2001, var det 535.000 katter i norske hjem. Da befant det seg 414.000 hunder i norske hjem. Mørketallene er høye. Det finnes for eksempel et stort antall hjemløse katter i de store byene.

Internasjonale trender viser at interessen for å ha et dyr i huset er stigende. Den samme utviklingen skjer i Norge. Særlig er det flere som velger å ha katt, mens tallet på nye hundeeiere viser en svakere vekst.

- Mindre bry med katt

Bodil Eikeset i Norsk Huskattforening sier til Bergens Tidende at interesseorganisasjonene for katteeiere helt klart er av den oppfatning at stadig flere ønsker å ha katt.

— Det er mindre bry med en katt enn med en hund. Blant annet slipper eieren å gå tur flere ganger for dagen med katten slik hundeeiere må. Katter kommuniserer veldig godt med mennesker, og gir utrolig mye kos tilbake til dem som steller godt med katten. Hvis man legger godt til rette, kan man ha innekatt som ikke trenger å gå utendørs på egen hånd, sier Eikeset.

— Hva er største gleden med å ha katt?

- Hengivenhet og kos

— Det er alltid noen som møter deg glad og fornøyd når du kommer hjem. Katteeieren får tilbake det han eller hun fortjener. Steller du godt med katten, gir den eieren utrolig mye hengivenhet og kos tilbake. Hvis du derimot ikke steller godt med pusen, forlater den deg. Derfor er det en stor ære å bli elsket av en katt. Det betyr nemlig at du steller godt med dyret. Slik er katten - i motsetning til den underdanige hunden som blir hos sin eier uansett hvor ille hunden har det, sier hun.

— Hva er negativt ved å ha katt i huset?

— Egentlig er det ikke så mye negativt. Men jeg kan forstå folk som reagerer på at ukastrerte hannkatter skvetter urin rundt om for å markere revir. Ellers ser jeg mest positivt på et sunt og riktig kattehold. Mennesket - ikke minst barn - har godt av å ha nærkontakt med katt. Jeg tror slike mennesker får det litt bedre med seg selv - og andre mennesker, sier Eikeset.

- Interessen øker

En som merker at interessen for katter øker også her i bergensområdet, er Tom Thomsen som leder katteklubben Hansakatten. Thomsen driver oppdrett av perserkatter og har fire slike katter og en schäferhund i huset.

— Ja, vi merker den stigende katteinteressen på flere måter. Ikke minst ser vi det på stigende etterspørsel etter rasekatter. Jeg vil anbefale nye katteeiere å melde seg inn i en katteklubb eller i alle fall å sette seg grundig inn i hvilket ansvar man påtar seg ved å ta en katt i huset. I klubbene informerer vi medlemmene om kattehold og et godt og seriøst oppdrett. Fra vårt ståsted er det fornuftigst å satse på avl av rasekatter fordi det er mer enn nok huskatter. Vi er opptatt av at katteeiere tar på alvor det ansvar de har for dyret og at de legger opp til et forsvarlig og godt dyrehold, sier han.

— Hva er det mest positive med katt?

— All kosen og det gode selskapet du får med dyret.

— Og det negative?

— Jeg ser ikke negative sider ved å ha katter i huset, bortsett fra at det kan være plagsomt med ukastrerte hanner som pisser rundt om, sier Tom Thomsen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Mye uansvarlig kattehold

  2. Hundetallet øker svakt

BT anbefaler

Disse koronareglene og anbefalingene gjelder nå

Regjeringen varslet torsdag ettermiddag nye tiltak, anbefalinger og innreiseregler.

LES SAKEN