President Barack Obama sier Sør-Sudan nå «står ved stupet». Han ber innstendig om at voldshandlingene stanser, og at det arbeides mot en forsoning.

— Volden risikerer å kaste Sør-Sudan tilbake til en mørk fortid, sier Obama.

I et brev til Kongressen orienterer Obama de folkevalgte om at soldatene vil bli værende i Sør-Sudan til det ikke lenger er bruk for dem.

Eksperter frykter Sør-Sudan, verdens yngste stat, nå står overfor en borgerkrig

Tidligere torsdag opplyste Indias FN-utsending at tre indiske soldater i FNs fredsbevarende styrke i Sør-Sudan ble drept i et angrep på en FN-base. De tre indiske soldatene og en sivilist ble tidligere torsdag meldt savnet etter at en FN-base i Akobo ble angrepet av væpnede menn.

Inntrengerne tok seg inn i basen etter at sivile hadde søkt tilflukt der.

Kan spre seg

Fredag morgen flyr FN-helikoptre for å hente militært og sivilt personell som har vært utsatt for angrepet. Den norske obersten Petter Lindqvist, som er stabssjef for FNs forsvarshovedkvarter i Sør-Sudan, skal lede operasjonen for å hente ut de som er i basen i Akobo.

— Dette kan spre seg til andre deler av landet, særlig til Jonglei, som er gjenstand for ganske betydelige kamper. Det er bekymringsfullt at det er en viss spredning. Før var urolighetene begrenset til SPLA-hovedkvarterene og internt i de militære styrkene. Nå kan sivile bli rammet i større grad, sier Frafjord Johnson, FNs spesialutsending i Sør-Sudan.

Meget krevende

FN-utsendingen forsøker å skape dialog mellom partene. Inntil torsdag hadde til sammen 30.000 sivile søkt tilflukt i tre FN-baser i landet.

— Det er en meget krevende situasjon å håndtere fordi FNs fredsbevarende styrker ikke er satt opp for å drive humanitære operasjoner. Vårt mandat er knyttet til å beskytte sivile, men ikke å holde dem i lang tid i baser. Fredag er de hos oss på sjette dagen, sier Frafjord Johnson.

Kuppforsøk

Den siste uroen ble utløst da president Salva Kiir sa at den tidligere visepresidenten Riek Machar, som ble avsatt i sommer, hadde forsøkt et statskupp. Kiir og Machar er ledere for Sør-Sudans to største etniske grupper, dinkaene og nuerne.

— Jeg har bedt regjeringspartiet SPLM og hæren om å fjerne president Salva Kiir fra makten, sa Machar til radiostasjonen RFI torsdag.

Han la til at han kun er interessert i å delta i samtaler som dreier seg om Kiirs avgang, skriver nyhetsbyrået AFP.