- Gaddafi har gjenvunnet kontroll

Mens demonstrantene feirer i den østlige delen av Libya, hevder regimet at situasjonen er under kontroll i de fleste store byene. En libysk FN-diplomat frykter vi ser begynnelsen på et folkemord.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Ferske rapporter fra Libya beskriver nye angrep på sivile, ifølge landets viseambassadør til FN, Ibrahim Dabbashi.

Han sier den siste talen til diktator Muammar Gaddafi har oppildnet deler av hæren som fortsatt er lojale mot regimet. Den libyske lederen kalte demonstrantene rotter som må fanges med alle midler.

— Folket har så visst ingen våpen. Jeg tror folkemordet har begynt nå, sa Dabbashi sent tirsdag kveld norsk tid.

Han la til at han håper den siste informasjonen han har fått fra hjemlandet, ikke er riktig.

Les også

- Volden i Libya må stanse umiddelbart

Etterforskning Samtidig hevder presidenten i Libyas nasjonalforsamling at situasjonen har roet seg i de fleste store byene i landet.

Mohamed Zwei forteller at sikkerhetsstyrkene og hæren har «reetablert sine posisjoner». Det er opprettet en kommisjon som skal etterforske opprøret som så langt har vart i åtte dager.

Zwei legger til at de nåværende forholdene gjør det umulig for nasjonalforsamlingen å møtes for å diskutere innføring av reformer, noe som tidligere er blitt lovet av en av Gaddafis sønner.

Ifølge myndighetene har uroen i Libya kostet 189 sivile og 111 soldater livet. Tidligere har menneskerettsaktivister anslått at opptil 400 mennesker kan være drept i angrep og opptøyer.

Brenner bøker Den libyske nettavisen Quryna melder at et stort antall regjeringssoldater er blitt utplassert i Sabratah i den vestlige delen av landet. Soldatene skal ha blitt sendt til byen etter at demonstranter brente ned en rekke bygninger som tilhører sikkerhetstjenestene og rettsvesenet.

Øst i landet er imidlertid situasjonen en ganske annen. Tirsdag kveld feiret folk i gatene i byen Tobruk mens de brant bøker skrevet av Gaddafi.

Soldater som har desertert, hevder at regimet har mistet kontrollen over hele den østlige landsdelen.

— Gaddafi bruker bombefly og overdrevne maktmidler mot ubevæpnede mennesker. Jeg er sikker på at han vil bli styrtet i løpet av de neste dagene, sier general Soliman Mahmoud al-Obeidy til en reporter fra nyhetsbyrået Reuters som har klart å ta seg inn i Libya.

Generalen forteller at han bestemte seg for å skifte side da han hørte at myndighetene hadde gitt ordre om å skyte mot sivile i byen Benghazi.

Fordømmer voldsbruk Viseambassadør Ibrahim Dabbashi kom med sin advarsel om et mulig folkemord etter at FNs sikkerhetsråd tirsdag fordømte voldsbruken i Libya.

Volden i landet må stanses umiddelbart, heter det i en felles uttalelse fra medlemmene av rådet. De ber også om at sikkerheten til utlendinger i Libya ivaretas og at de som står bak angrep på sivile, må stilles til ansvar for sine handlinger.

Det var Libyas egen FN-delegasjon som ba om at Sikkerhetsrådet måtte møtes for å diskutere situasjonen i hjemlandet. I likhet med en rekke andre libyske diplomater har Dabbashi og de fleste andre medlemmene av delegasjonen brutt med Gaddafis regime.

FN-ambassadør Abdurrahman Shalgham sier imidlertid at han fortsatt støtter den libyske regjeringen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Volden i Libya må stanse umiddelbart

  2. Gadaffi nekter å gå av