Ministre i Labor-regjeringen innrømmet lørdag åpent at splittelsen har vært ødeleggende for partiet.

— Den har vært katastrofal, sa avtroppende helseminister Tanya Plibersek.

De siste seks årene har australierne opplevd vekst i økonomien takket være en blomstrende gruveindustri og relativt lav ledighet.

Men såpeoperaen i Labor har overskygget det meste. Maktkampen mellom tidligere statsminister Julia Gillard og den nå avtroppende statsministeren Kevin Rudd har splittet partiet og ført til mengder av lite hyggelige presseoppslag.

Lørdag måtte Rudd innrømme valgnederlaget samtidig som han kunngjorde at han ikke vil ta gjenvalg som partileder.

Gillards stille sorti

Gillard stilte ikke som kandidat i årets valg etter å ha blitt dumpet som partileder i juni. Lørdag forlot hun politikken stille og rolig ved å bryte sin selvpålagte taushet og gratulere kvinnen som vant i hennes valgdistrikt i Melbourne.

Etter at over 90 prosent av stemmene var talt opp lørdag, lå Abbots liberal-nasjonale koalisjon an til å vinne 90 av 150 plasser i Representantenes hus, mens Labor ligger an til å få 50.

Abbot, som er katolikk, teolog, bokseentusiast og monarkist, erklærte jublende at Australia har fått et nytt og langt mer næringslivsvennlig lederskap.

Lover stabilitet

Abbott avga sin stemme på en surfeklubb i Sydney og spøkte med at han heller ville ligge på stranda denne varme vårdagen enn å drive valgkamp.

— Jeg skulle ønske jeg var der ute i bølgene, sa den konservative politikeren.

En meningsmåling kunngjort i avisen Sydney Daily Telegraph dagen før valget, viser at Rudd ikke hadde klart å korte inn forspranget til den konservative opposisjonslederen. Målt som parti mot parti så det på valgdagen ut til at Labor fikk støtte fra 47 prosent av velgerne, mens Abbotts liberal-nasjonale koalisjon lå an til 53 prosents oppslutning.

- Massive kutt

Opposisjonen lovet denne uken å spare 222 milliarder kroner dersom den vinner valget.

Økonomer tror et klart resultat for ett av alternativene vil styrke tilliten til næringslivet på et tidspunkt hvor Australias økonomi er i ferd med å tilpasse seg svakere vekst og økende ledighet. Det skyldes at en langvarig og kraftig investeringsvekst i gruveindustrien er i ferd med å avta.