SISTE: Minst 17 personer er blitt drept i uroen i Egypt fredag, melder landets statlige TV. Egypts hær vil stoppe sammenstøtene, sier en talsmann.

Minst 17 personer er blitt drept i uroen i Egypt fredag, melderlandets statlige TV, ifølge NTB. Samtlige er blitt drept isammenstøt mellom tilhengere og motstandere av den avsatte Mohamed Mursi.

Den statlige TV-kanalen visertil tall fra helsedepartementet, men oppgir ellers ingen detaljer.

Skjøt mot demonstranter

Tidligere i dag ble det åpnet ild mot demonstrantene utenfor hovedkvarteret. Flere journalister meldte at så soldater som skjøt mot demonstrantene. Hæren har imidlertid nektet for at de har skutt med skarpe skudd.

Kampene pågår fortsatt ved «6. oktober-broen» som ligger mellom den statlige TV-stasjonen, der Mursi-tilhengerne hadde samlet seg, og Tharir-plassen, der Mursi-motstanderne er samlet.

Al Jazeeras journalist Sherine Tadros forteller at grupperingene nå kaster det de finner på hverandre og at også fyrverkeri blir brukt.

Situasjonen i Egypt beskrives som kaotisk og lite oversiktlig.

Åpnet ild mot demonstranter

Tidligere i ettermiddag skal minst tre demonstranter ha blitt drept etter at soldater åpnet ild mot tilhengere av ekspresident Mohamed Mursi, ifølge Reuters.

Sikkerhetskilder bekrefter overfor internasjonale nyhetsbyråer at det var landets sikkerhetsstyrker som åpnet ild mot demonstrantene tidligere i dag.

Skytingen skjedde utenfor Republikanergardens hovedkvarter der ekspresident Mohamed Mursi skal være innesperret.

Ifølge NTB skal Mursi-tilhengerne ha forsøkt å nærme seg eller å trenge seg inn i garnisonen.

Flere demonstranter falt om, melder et vitne til nyhetsbyrået AFP.

Det samme melder nyhetsbyrået Reuters og Associated Press.Aftenpostens korrespondent i Kairo meldte tidligere i dag om at det var sammenstøt minst to steder i byen, ved forsvarsdepartementet og ved hovedkvarteret til republikanergarden.

Ifølge en lokal journalist er det også løsnet skudd mot journalister, melder Aftenposten.

Det var tidligere meldt om at Det muslimske brorskap oppfordrer til massedemonstrasjoner i Egypt fredag, i protest mot kuppet. Dermed var det ventet en stor massemønstring etter fredagsbønnen i dag.

Samtidig oppfordrer Egypts liberalkoalisjon, som kaller seg Den nasjonale redningsfronten, til motdemonstrasjon til støtte for kuppet og de nye, midlertidige makthaverne.

Protestbevegelse

Den siste omveltningen i Egypt startet forrige søndag da opposisjonen arrangerte en massedemonstrasjon mot Mursi og hans regjering.

Dagen var ikke tilfeldig, for den dagen var det nøyaktig ett år siden Mursi ble tatt i ed etter å ha vunnet presidentvalget.

— Over mitt lik! svarte Mohamed Mursi da den egyptiske hæren ba ham om å trekke seg.Presidentvalget var det første frie og demokratiske valget i Egypt, og kom som følge av revolusjonen i 2011 som felte president Hosni Mubarak.

Den nye protestbevegelsen, som kaller seg Tamarud («Opprør»), hadde sett seg lei på at Mursi og Det muslimske brorskap tok seg stadig større friheter i sin maktutøvelse. Mursi hadde blant annet gitt seg selv utvidede fullmakter og fått endret grunnloven.

Opprørsbevegelsen fikk samlet inn 22 millioner underskrifter på et opprop mot Mursi, og anslagsvis flere millioner mennesker deltok i demonstrasjonene mot Mursi 30. juni.

Fikk frist

Protestene vokste helt inn i regjeringskontorene, og i løpet av få timer kunngjorde fem ministre at de trakk seg fra regjeringen. Opposisjonen hadde fått vann på mølla, og dagen etter ga protestbevegelsen Tamarud Mursi en frist på ett døgn til å gå av.

Samtidig krevde hæren at Mursi måtte lytte til demonstrantene og ga ham en frist på to døgn til å finne en løsning på krisen.

Mursi nektet å etterkomme demonstrantenes krav, men innrømmet «å ha gjort feil» og lovte å rette på det.

Men det var ikke nok, verken for demonstrantene eller hæren.

Da hærens frist gikk ut onsdag, kunngjorde den egyptiske forsvarssjefen at Mursi var avsatt. Kuppet var en faktum.

Militæret var imidlertid tydelige på at de ønsket et sivilt styre, og torsdag ble sjefen for grunnlovsdomstolen, Adli Mansour, tatt i ed som midlertidig president fram til det blir holdt nyvalg. Når det vil skje, er imidlertid usikkert.