— Hans frykt for menneskerettigheter når nye høyder, skriver Sveriges utenriksminister Carl Blidt på Twitter om Lukasjenkos avgjørelse.

I forrige uke ble Sveriges ambassadør til Hviterussland utvist av landet fordi han hadde hatt kontakt med hviterussiske opposisjonelle.

Sverige svarte med å stanse tiltredelsen av Hviterusslands nye ambassadør til Sverige og ba to hviterussiske diplomater om å forlate landet.

Onsdag morgen sa det hviterussiske utenriksdepartementet i en uttalelse at det kaller hjem alle sine diplomater fra Sverige.

Provoserende bamser

Svensk UD bekrefter at den hviterussiske ambassaden i Stockholm stenger.

— De stenger sin ambassade i Stockholm og i praksis stenger de også den svenske ambassaden i Minsk, gjennom å oppheve den diplomatiske statusen til svenske diplomater fra og med slutten av august, sier pressesjef Anders Jörle.

Forholdet mellom Hviterussland og Sverige ble temmelig anspent tidligere i sommer, da det svenske reklamebyrået Studio Total «bombet» Hviterusslands hovedstad Minsk med teddybjørner med regimekritiske budskap fra småfly.

EU-møte

Det er ikke første gang Lukasjenko kaster ut diplomater fra landet. I februar hjemkalte alle EU-landene sine ambassadører fra Hviterussland i en periode, som en reaksjon på at Hviterussland ga Polens ambassadør og EU-ambassadøren ordre om å dra hjem.

Kort tid etter nyheten ble kjent onsdag, sa EU-kilder at EUs diplomater vil komme sammen for å diskutere en felles reaksjon mot Hviterussland på bakgrunn av utvisningen av Sveriges diplomater.