Likene deres lå tildekket i blodige kleder i en gate i sentrum av Donetsk etter at eksplosjoner fra artilleriild rystet byen i 6-tiden lørdag morgen, rapporterer AFPs journalist på stedet.

De siste dagene er flere drept i gatekamper og granatangrep i Donetsk, hvor regjeringsstyrker kjemper mot prorussiske opprørere i et forsøk på å gjenerobre separatistbastionen.

2000 er drept

Over 400.000 mennesker har flyktet fra sine hjem på grunn av kampene i Øst-Ukraina, ifølge FN. Over 2000 mennesker er drept og 5000 såret siden kampene startet i april. Onsdag opplyste regjeringen at 43 sivile var drept i kamper rundt Donetsk i løpet av ett døgn.

NATO-kilder hevdet fredag overfor New York Times at Russland de siste dagene har flyttet artillerienheter bemannet med russiske soldater inn i ukrainsk territorium.

Lastebilkolonne

De første lastebilene i den russiske kolonnen som fredag kjørte inn på ukrainsk territorium, har krysset grensen tilbake til Russland, melder Reuters.

Fem hvite lastebiler har ankommet grensen med kurs for Russland, opplyser en reporter fra nyhetsbyrået Reuters som er ved grenseovergangen. De første lastebilene har kjørt inn på russisk territorium, og journalisten rapporterer at de øvrige kan skimtes på avstand.

Anslagene over hvor mange lastebiler som fredag kjørte inn i Ukraina uten tillatelse, varierer mellom 70 og over 100.

Ifølge Reuters dreier det seg om hele 220 kjøretøyer.

Ifølge Russland frakter bilene sårt tiltrengt nødhjelp til befolkningen i det krigsrammede Øst-Ukraina.

På grunn av lastebilkolonnen satt FNs sikkerhetsråd i krisemøte fredag kveld.

Reagerte

Regjeringen i Kiev reagerte imidlertid kraftig på at lastebilene tok seg inn i landet uten klarsignal etter å ha ventet én uke ved grensen. Verken USA eller EU nølte med å kreve at Russland trekker lastebilkolonnen ut av nabolandet.

— Russland må fjerne sine kjøretøy og sitt personale fra ukrainsk territorium øyeblikkelig. Skjer ikke det står Russland overfor ytterligere kostnader og isolasjon, sa Pentagon-talsmann John Kirby fredag kveld.

- SKutt mot det ukrainske forsvaret

Nato uttalte til New York Times fredag at russiske styrker har skutt mot det ukrainske forsvaret.

— Det russiske militæret har de siste dagene flyttet artillerienheter inn på ukrainsk territorium. De er bemannet av russisk personell, og er brukt til å skyte på ukrainske styrker, uttalte en NATO-talsmann tilNew York Times.

KOLONNE: Russiske lastebiler rullet inn i Øst-Ukraina fredag. Lørdag kom det meldinger om at noen av lastebilene er på vei ut av Ukraina igjen.
REUTERS