Forskere, kommentatorer og spillselskaper. Alle har begynt å spekulere i hvem som får årets fredspris i Oslo — én uke før kunngjøringen. Pave Frans går igjen hos de fleste, men gjetteleken er en vrien øvelse. Blir det en ny organisasjon? Blir det en kjendis? Blir det en ny statsleder? Blir det en omdiskutert pris?

Mens du bare får to ganger innsatsen hvis du tipper på paven på Betsson, får du 20 i odds på varsleren Edward Snowden, 30 i odds på Bill Clinton eller hele 100 om du satser på Vladimir Putin hos Nordicbet.

— Lister bidrar til folks refleksjoner rundt hva som er viktig og mindre viktig i feltet krig og fred. Spekulasjoner er positivt når det både øker interessen og gir bedre og mer folkeopplysning, sier Nupi-forsker Sverre Lodgaard til NTB.

Paven er favoritt

Pave Frans er den aller største favoritten i år. Han har vært som et PR-eventyr for Den katolske kirken siden han fikk posisjonen i 2013. Mens den mer sjenerte og tilbakeholdne forgjengeren pave Benedikt måtte håndtere overgrepssaker og økonomisk mislighold i kirken, har pave Frans kommet mennesker i møte rundt sensitive temaer som abort, prevensjon, ekteskap og homofili.

Paven har fremstått som en brobygger mellom ulike kulturer og har talt mindre om synd og mer om det positive med troen. Han har fremfor alt fremstått ekstremt tilgjengelig og omtales ofte som «folkets pave».

Politikernes favoritter

Stortingspolitikere kan selv nominere kandidater til Nobelkomiteen. Tidligere har Hallgeir Langeland (SV) fått mye oppmerksomhet for å nominere Cubas Fidel Castro og den israelske atomteknikeren Mordechai Vanunu. Denne gang er det ingen av våre som har nominert. Aps Torstein Tvedt Solberg har uansett en av outsiderne som favoritt.

— Jeg håper på Space Station Partnership (ISS) som har åpnet verdensrommet for 68 nasjoner, og ikke bare de pengesterke. ISS står for sterkt samarbeid på tvers av landegrenser og knyttet gamle rivaler tettere sammen, sier Tvedt Solberg og tenker blant annet på at USA og Russland for få uker siden sendte ut mannskap sammen, tross de harde frontene på bakken.

KrFs Olaug Bollestad holder derimot en knapp på den pakistanske bloggeren Malala Yousafzaj (17).

— Hun nektet å la seg kneble av Taliban, og fortsetter kampen med varmt og fredelig hjerte, sier Bollestad.

Person eller organisasjon

En av de vanlige diskusjonene foran kunngjøringen er om prisen går til en person eller organisasjon. I 2012 vant EU og i 2013 Vant Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW). Direktør i Prio Kristian Berg Harpviken tror dette vil påvirke hvem som vinner prisen i år.

— Det har absolutt noe å si hvem som har fått prisen tidligere, og etter to år med organisasjoner sitter det nok langt inne for komiteen å velge en tredje. Jeg tror komiteen er opptatt av å finne en prisvinner i år som både skaper begeistring og oppmerksomheten, sier Harpviken til NTB.

Prio-direktøren har i år særlig tro på forkjemperne for paragraf 9 i den japanske grunnloven. Paragrafen har sikret en pasifistisk linje i forsvarspolitikken, men er under press i Japan. Harpviken har også tro på varsleren Edward Snowden, den russiske avisen Novaja Gazeta, den kongolesiske legen Denis Mukwege og den 17 år gamle bloggeren Malala Yousafzai.