At landet er i krig åpner muligheten for at hendelser, som nedskytingen av Malaysia Airlines-flyet i Øst-Ukraina, kan etterforskes og rettsbehandles som krigsforbrytelser.

Ifølge Genèvekonvensjonene er ICRC talsmann og vokter for krigens folkerett. I FN-systemet gis det derfor stor vekt når komiteen kaller en konflikt krig.

— I FN-systemet er det ICRC som tar den avgjørelsen. De er portvokterne for folkeretten, sier en FN-kilde til nyhetsbyrået Reuters.

Etterforsker flystyrten

Nederland etterforsker allerede flystyrten, med mistanke om drap, krigsforbrytelser og nedskyting av et fly. Ifølge folkeretten kan Nederland rettsforfølge enkeltindivider som har begått krigsforbrytelser mot nederlendere, også i utlandet.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) kommer med vurderingen i et hemmeligstemplet dokument. Reuters har fått konklusjonen fra flere vestlige diplomater.

Hemmelig dokument

Ifølge Reuters' kilder har ICRC valgt ikke å gå ut med konklusjonen i det hemmelige dokumentet, for å unngå å fyre opp under konflikten. Dokumentet har blitt delt med partene i konflikten, ifølge kildene.

— Vurderingen har blitt delt bilateralt og konfidensielt, er alt Anastasia Isyuk, talsperson for ICRC, vil si om dokumentet.

I mai sa Russlands president Vladimir Putin at det var borgerkrig i Ukraina. I Ukraina ser man på konflikten som en krig der Russland er involvert. Det er foreløpig ukjent om ICRC kaller krigen en borgerkrig eller en internasjonal krig.